Contestatie la executare. Bilet la ordin

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Biletele la Ordin emise de catre debitoarea contestatoare indeplinesc conditia unicitatii scadentei, iar aceasta scadenta nu poate fi modificata printr-un act ulterior deoarece completarea elementelor esentiale ale Biletului la Ordin prin alte inscrisuri este inadmisibila.

Sentinta civila nr. 8815/30.06.2010. Judecatoria Cluj-Napoca

Prin contestatia la executare formulata, contestatoarea S.C. F S.R.L. a solicitat instantei, in contradictoriu cu intimata S.C. T D. S.R.L, anularea executarii silite ce face obiectul dosarului executional nr.X/2010 aflat pe rolul BEJ CMR, anularea tuturor formelor de executare, intoarcerea executarii silite prin restabilirea situatiei anterioare si obligarea intimatei la plata cheltuielilor de judecata.

In fapt, contestatoarea arata ca titlul executoriu bilet la ordin in baza caruia s-a demaratat procedura executarii silite, nu mai era valabil, nefiind apt sa produca efecte juridice, scadenta acestuia fiind modificata prin conventia incheiata intre parti ulteror. A mai precizat contestatoarea ca raportul fundamental dintre parti izvorat din biletul la ordin a fost modificat prin conventia amintita atat sub aspectul scadentei, cat si sub aspectul sumei datorate, astfel ca titlul executoriu nu este nici cert si nici exigibil.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine urmatoarele:

Asa cum s-a retinut in mod constant in doctrina juridica si jurisprudenta, novatia este o conventie prin care partile unui raport juridic obligational sting o obligatie existenta, inlocuind-o cu o obligatie noua. Novatia reprezinta astfel un mod de transformare a obligatiilor, prin schimbarea obiectului sau a cauzei raportului juridic initial sau prin schimbarea debitorului sau a creditorului. In conformitate cu dispozitiile art.1130 Cod civil elementul esential al novatiei il reprezinta intentia partilor de a transforma vechea obligatie intr-una noua, prezenta lui animus novandi, vointa partilor de a nova trebuind sa fie expresa si clar exprimata deoarece novatia nu se prezuma.

Procedand la examinarea Protocolului incheiat de parti intitulat Propunere de esalonare plati prin prisma dispozitiilor legale referitoare la novatie, instanta considera ca aceasta nu indeplineste conditiile unei novatii.

Pe de o parte novatia intervine numai in cele trei situatii reglementate de art.1128 Cod civil, respectiv schimbarea obiectului sau cauzei raportului juridic initial sau schimbarea debitorului sau a creditorului initial, iar prin conventia incheiata intre parti nu s-a realizat o modificare a acestor elemente ale raportului juridic, obiectul obligatiei ramanand acelasi, respectiv plata unei sume de bani, cauza nu a fost modificata, suma fiind datorata tot cu titlu de pret, iar partile raportului juridic au ramas aceleasi.

Pe de alta parte, din cuprinsul actului nu rezulta vointa expresa si neechivoca a partilor de a stinge vechea obligatie si de a o inlocui cu o noua obligatie.

Protocolul la care face referire contestatoarea nu are nicio influenta asupra executarii Biletului la Ordin deoarece Biletul la ordin este un titlu comercial de valoare care are un caracter autonom, respectiv dreptul si obligatia corelativa nascute din titlu sunt independente fata de actul juridic din care decurg.

Biletele la Ordin emise de catre debitoarea contestatoare indeplinesc conditia unicitatii scadentei, iar aceasta scadenta nu poate fi modificata printr-un act ulterior deoarece completarea elementelor esentiale ale Biletului la Ordin prin alte inscrisuri este inadmisibila.

Pentru aceste motive instanta va respinge ca inadmisibila contestatia la executare formulata de S.C. F S.R.L in contradictoriu cu intimata S.C. T. D. S.R.L

Sentinta a ramas definitiva si irevocabila prin nedeclararea in termen a caii de atac.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.