Articole din "Dreptul familiei si minori"

Pensie de intretinere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Dispozitiile art.44 C.fam. permit instantei sa modifice masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii, atunci cand s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la stabilirea acestor masuri.

Pentru a se intampla astfel, este necesar sa fie vorba despre modificari hotaratoare ale imprejurarilor de fapt retinute initial, ceea ce nu este cazul de fata, cu atat mai mult cu cat, din extrasele de cont depuse la dosarul cauzei, a rezultat ca reclamantul detine si alte mijloace decat cele provenite din indemnizatia de somaj.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta nr. 11063 din 12 august 2009

Mai mult >>

Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

In prezent niciun act normativ in vigoare nu mai prevede conditiile in care se atribuie beneficiul unui astfel de contract de inchiriere unuia dintre soti, ceea ce presupune analizarea indeplinirii conditiilor de atribuire a unei locuinte ANL.

Locuintele construite in acest regim se atribuie pe baza unor critetii si a unui punctaj intuitu personae, care se intocmeste si vizeaza persoana ce urmeaza sa devina titular al contractului de inchiriere.

Curtea de Apel Cluj

Decizie civila nr. 931 din 21 aprilie 2010

Mai mult >>

Pensia de intretinere. Modificare cuantum.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Instanta reduce pensia de intretinere stabilita in sarcina reclamantului considerand ca acest lucru se impune in concordanta cu venitul brut realizat de acesta.

Mai mult >>

Reincredintare minor. Conditii.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricareia dintre parti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de 14 ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.

Masura reincredintarii copiilor minori spre crestere si educare de la unul dintre parinti la celalalt poate fi dispusa ori de cate ori se stabileste ca interesele minorilor o cer, intrucat parintele in ingrijirea careia se gasesc nu le asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare corespunzatoare sub aspect moral si afectiv sau copilul are conditii mai optime de dezvoltare si crestere la celalalt parinte care cere reincredintarea.

Mai mult >>

Divort. Incredintare minor catre tata

Oct 5, 2010   //   by Admin   //   Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Instanta a retinut ca parata reclamanta reconventionala, raportat la implicarea in viata copilului, a pus mai presus de interesul copilului, interesul personal  lasand copilul de un an si opt luni in grija tatalui. Instanta mai retine ca dupa despartire minora a ramas in grija tatalui, ca acesta s-a ocupat in conditii corespunzatoare de cresterea si educarea copilului minor, beneficiind si de ajutorul parintilor.

Raportat la imprejurarea ca reclamantul a fost o prezenta constanta in viata fiicei sale, ca in perioada in care s-a ocupat de minora aceasta a fost  bine ingrijita, instanta apreciaza  ca si pe viitor acesta se poate ocupa in conditii corespunzatoare de cresterea si educarea minorei intr-o maniera ce sa ii asigure o dezvoltare echilibrata din punct de vedere fizic si psihic.

Mai mult >>