Pensie de intretinere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Dispozitiile art.44 C.fam. permit instantei sa modifice masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii, atunci cand s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la stabilirea acestor masuri.

Pentru a se intampla astfel, este necesar sa fie vorba despre modificari hotaratoare ale imprejurarilor de fapt retinute initial, ceea ce nu este cazul de fata, cu atat mai mult cu cat, din extrasele de cont depuse la dosarul cauzei, a rezultat ca reclamantul detine si alte mijloace decat cele provenite din indemnizatia de somaj.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta nr. 11063 din 12 august 2009

Prin actiunea inregistrata, reclamantul G. A. a chemat in judecata pe parata G. A. C. in calitate de reprezentant legal al minorului G. A. M., solicitand instantei ca prin hotararea ce o va pronunta sa dispuna diminuarea pensiei de intretinere la care a fost obligat reclamantul pe cale judecatoreasca.

In motivare s-a aratat ca reclamantul este somer si doreste sa ofere minorului o pensie de intretinere de 150 lei lunar.

Prin scriptul depus la dosar la data de 29.05.2009 reclamantul a aratat ca la data cand s-a stabilit pensia de intretinere, el beneficia de indemnizatia maternala pe care a fost de acord sa o ofere in intregime minorului. In prezent insa, este somer si nu are alte venituri decat ajutorul de somaj. In perioada 01.12.2008-08.05.2009 minorul s-a aflat la domiciliul reclamantului, parata luandu-l doar la sfarsit de saptamana, astfel incat in intervalul respectiv el nu a achitat pensia de intretinere.

De asemenea, reclamantul a mai precizat ca in contul sau au intrat diferite sume de bani, in cursul lunii iunie 2009, sume provenite insa de la mama lui.

Parata, prin intampinarea depusa, a solicitat respingerea actiunii, pe motiv ca cuantumul pensiei de intretinere s-a stabilit prin conventia partilor, odata cu divortul si ca nici la momentul respectiv reclamantul nu realiza venituri. Cu toate acestea, chiar el a fost cel care a oferit suma de 600 lei drept pensie de intretinere, aceasta nefiind fixata in raport de veniturile reclamantului.

Analizand actele depuse la dosarul cauzei, Judecatoria retine urmatoarele:

Prin Sentinta civila nr.8158/2008 a Judecatoriei Cluj-Napoca reclamantul a fost obligat la plata unei pensii de intretinere in cuantum de 600 lei lunar in favoarea minorului A. M. La stabilirea acestei sume instanta a luat act de intelegerea partilor, retinandu-se ca reclamantul nu lucreaza, insa a oferit aceasta suma lunara.

In conformitate cu art.86 alin.1 coroborat cu art.107 alin.1 din Codul familiei, parintii au obligatia legala de a-si intretine copiii. Aceste dispozitii sunt completate de art.86 alin.3 Cod fam. care statueaza ca descendentul cat timp este minor are dreptul la intretinere oricare ar fi pricina nevoii in care se afla.

Intretinerea este datorata potrivit cu nevoia acelui ce o cere si cu mijloacele celui care urmeaza a o plati, astfel cum arata dispozitiile art.94 alin.1 din C.fam. Astfel, intretinerea se acorda nu numai din castigul de munca, ci si din alte mijloace ale debitorului obligatiei de intretinere, prevederile art.94 alin.1 C.fam. continand o reglementare generala a determinarii cuantumului obligatiei de intretinere, in timp ce art.94 al.3 C.fam. contine o norma speciala in legatura cu stabilirea plafonului maxim al intretinerii, atunci cand el se executa asupra unui castig de munca.

In speta, instanta a avut in vedere la data pronuntarii sentintei, de toate mijloacele de venit ale reclamantului si nicidecum de veniturile din munca ale acestuia, in conditiile in care insusi reclamantul a precizat la acel moment ca nu lucreaza.

Sub acest aspect nu poate fi retinuta sustinerea reclamantului in sensul ca singurul sau venit la data pronuntarii sentintei mai sus amintite era indemnizatia maternala, intrucat, daca ar fi fost asa, nu se explica in ce mod isi asigura cele necesare propriei lui intretineri. Exista asadar, o prezumtie simpla ca reclamantul, oferind o pensie de intretinere de 600 lei lunar, avea alte surse prin care sa-si asigure intretinerea.

In consecinta, faptul ca in prezent nu mai beneficiaza de indemnizatia maternala ci doar de cea de somaj, intre ele existand doar o sensibila diferenta, nu justifica reducerea pensiei de intretinere stabilita initial.

Dispozitiile art.44 C. fam. permit instantei sa modifice masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii, atunci cand s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la stabilirea acestor masuri.

Pentru a se intampla astfel, este necesar sa fie vorba despre modificari hotaratoare ale imprejurarilor de fapt retinute initial, ceea ce nu este cazul de fata, cu atat mai mult cu cat, din extrasele de cont depuse la dosarul cauzei, a rezultat ca reclamantul detine si alte mijloace decat cele provenite din indemnizatia de somaj.

Avand in vedere aceste considerente si dispozitii legale, instanta va respinge actiunea promovata de reclamantul G. A. in contradictoriu cu parata G. A.C.

Tribunalul Cluj a dispus mentinerea hotararii instantei de fond si respingerea recursului intentat de catre recurentul G. A. impotriva sentintei civile nr. 11063/2009  a Judecatoriei Cluj-Napoca.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.