Articole din "Drept administrativ"

Drept administrativ. Contestatie act administrativ. Consecinte.

Mar 29, 2013   //   by Admin   //   Drept administrativ, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Tribunalul Cluj sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale

Sentinta Civila nr. 13758/2012

Mai mult >>

Contencios administrativ. Constatare aprobare tacita. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept administrativ, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Prestarea serviciului public corespunzand activitatii de organizare a profesiei de avocat exercitat de UNBR prin organele sale, nu poate fi asimilata cu activitatea administrativa a unei autoritati publice. Chiar daca UNBR este o persoana juridica de drept public, organele sale nu sunt de stat sau ale unitatilor administrativ teritoriale asa cum rezulta din teza I a art. 2 al. 1 lit. b din Legea 554/2004 ca trebuie sa fie o autoritate publica, ci este o persoana juridica de drept public care are un regim propriu reglementat prin acte normative distincte.

Curtea de Apel Cluj

Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal

SENTINTA CIVILA NR. 320/2012

Mai mult >>

Autorizatie de construire. Aprobare tacita. Conditii.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept administrativ  //  Niciun comentariu

Pentru a fi intrunite conditiile prevazute de art.6 din OUG 27/2003 este necesar ca reclamanta sa fi depus odata cu cererea de eliberare a autorizatiei si documentatia completa, intocmita potrivit prevederilor legale care reglementeaza procedura de autorizare, iar autoritatea administratiei publice sa nu raspunda solicitantului in termenul prevazut de lege, tacerea administratiei avand intelesul unui acord tacit.

In speta, conditiile prevazute de OUG nr. 27/2003 nu sunt indeplinite deoarece paratul de rand 1 a inteles sa nu aprobe cererea reclamantei de eliberare a autorizatie de construire, decizia autoritatii publice fiind comunicata societatii reclamante.

Insasi autoritatea a fost cea care a formulat plangere penala impotriva reprezentantului societatii reclamante pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 24 alin. 1 lit. b din Legea 50/1991 si actiune in fata instantelor de judecata pentru desfiintarea lucrarilor executate fara autorizatie de construire si readucerea imobilului la starea initiala.

Tribunalul Cluj,

Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale,

Sentinta nr. 413 din 16 februarie 2007

Mai mult >>

Contencios administrativ. Plangere prelabila.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept administrativ  //  Niciun comentariu

Potrivit art. 7 alin. 1 din Legea nr. 554/2004 inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ competente, persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau, sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ unilateral, trebuie sa formuleze plangere prealabila.

Potrivit aceluiasi articol, este indreptatita sa introduca plangere prealabila si persoana vatamata intr-un drept al sau, sau intr-un interes legitim, printr-un act administrativ cu caracter individual, adresat altui subiect de drept, din momentul in care a luat cunostinta, pe orice cale, de existenta acestuia, dar nu mai tarziu de 6 luni de la data emiterii actului, termen de prescriptie.

Din punct de vedere procedural, orice incalcare a procedurii plangerii prealabile se analizeaza ca o lipsa a plangerii, prin intermediul aceleiasi exceptii a lipsei plangerii prealabile.

Tribunalul Cluj, Sectia litigii de munca, asigurari sociale si contencios administrativ

Sentinta civila nr. 1101 din 7 octombrie 2005

Mai mult >>

Anulare Hotarare Consiliu Local

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept administrativ  //  Niciun comentariu

Dreptul la initiativa pentru proiectele de hotarari ale consiliului local apartine primarului si consilierilor. Proiectele de hotarari vor fi insotite de o expunere de motive si vor fi redactate in conformitate cu normele de tehnica legislativa.

Proiectele de hotarari si celelalte materiale se transmit spre dezbatere si avizare comisiilor de specialiatate ale Consiliului local, precum si compartimentelor de resort ale aparatului propriu al consiliului, in vederea intocmirii raportului.

Mai mult >>

Anulare autorizatie de construire. Acordul vecinilor.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept administrativ  //  Niciun comentariu

Tribunalul va aprecia ca actul administrativ atacat este legal pentru ca, pe de o parte, derogarile de la PUG au fost aprobate prin H.C.L. nr. 321/2006 iar cerintele prevazute de Anexa I a Legii nr. 50/1991 pct. 2.5.6 si Anexa II lista B pct. B 4 din Ordinul nr. 1430/2005 nu sunt necesare in sensul de a exista acordul vecinilor exprimat in forma autentica, intrucat constructia a fost amplasata adiacent proprietatii reclamantei dar pe locul vechii contructii, iar lucrarile noi de construire nu au impus luarea unor masuri de interventie pentru protejarea imobilului apartinand reclamantei.

Mai mult >>