Articole din "Jurisprudenta"

Drept administrativ. Contestatie act administrativ. Consecinte.

Mar 29, 2013   //   by Admin   //   Drept administrativ, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Tribunalul Cluj sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale

Sentinta Civila nr. 13758/2012

Mai mult >>

Drept civil. Expropriere. Consecinte.

Jan 16, 2013   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Tribunalul Cluj Sectia Civila

Sentina Civila nr. 241/2012

Mai mult >>

Drept Civil. Contestatie la executare. Consecinte

Jan 14, 2013   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Concluzia care se desprinde este aceea ca, potrivit art. 399 C. pr. civ. impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. Nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare atrage sanctiunea anularii actului nelegal. In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac.

Judecatoria Cluj-Napoca

SENTINTA CIVILA NR. 18322

Mai mult >>

Contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale. Contestatie decizie de concediere. Consecinte

Jan 14, 2013   //   by Admin   //   Dreptul muncii, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Concluzia care se desprinde este aceea ca, chiar in cazul concedierii colective art. 74. din C. muncii, prevede ca angajatul concediat are drept de prioritate la angajare pe postul reinfiintat in aceasi activitate numai 45 de zile de la concediere, in cazul concedierilor individuale, nefiind prevazuta o astfel de obligatie a angajatorului.

Curtea de Apel Cluj

Sectia I Civila

DECIZIA CIVILA NR. 4376/R/2012

Mai mult >>

Drept Penal. Infractiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul de catre o persoana care nu poseda permis de conducere. Vatamare corporala din culpa. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept penal, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

In legatura cu renta lunara de intretinere si cererea de recalculare a acesteia, potrivit art. 20 al. 3 Cod proc. penala persoana vatamata se poate adresa cu actiune la instanta civila pentru recuperarea daunelor materiale sau morale care s-au nascut descoperit dupa pronuntarea hotararii penale de catre prima instanta, iar cum decizia prin care s-a stabilit o pensie de invaliditate mai mica decat cea avuta in vedere la calcularea rentei a fost emisa dupa pronuntarea sentintei atacate, partea vatamata B.O. trebuie sa se adreseze instantei civile cu o cerere de recalculare a rentei, astfel ca aceasta nu va fi modificata in prezentul recurs.

Curtea de Apel Cluj

Sectia penala si de minori

Decizia Penala nr. 380/R/2012

Mai mult >>

Drept Civil. Pretentii. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Suma pretinsa constand in TVA are pe de o parte regimul reglementat de art. 125 din Legea nr. 251/2003 privind Codul fiscal, respectiv este un impozit indirect datorat la bugetul statului si care este colectat conform prevederilor prezentului titlu, respectiv in conformitate cu dispozitiile art. 125 ind. 1 pct.28 si art. 127 din acelasa act normativ, dar reprezinta totodata si o parte a pretului final al bunului supus tranzactiei, avand in raporturile dintre parti o natura contractuala. Desi este o componenta a pretului final, TVA-ul este colectat de societatea vanzatoare in baza unor dispozitii legale, aceasta nefiind beneficiara taxei in discutie, ci doar un intermediar care colecteaza taxa, pe care o vireaza apoi catre bugetul de stat.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta Civila nr. 9346/2012

Mai mult >>

Drept Civil. Perimarea executarii silite. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Apararea paratei conform careia, in temeiul art. 390, al.1 din Codul de procedura civila ar fi inaplicabile in speta dispozitiile art. 387 si 389 din Codul de procedura civila intrucat art. 454 al. 1 din acelasi cod incuviinteaza executarea fara somatie in cazul popririi, instanța retine ca executarea silita din litigiu a fost inceputa printr-o somatie, act de executare imperativ pentru declansarea executarii silite in mod legal intrucat creditorul a solicitat executarea in toate formele de executare, iar nu exclusiv prin proprire. Prin urmare, nu suntem in cazul unei executari silite pentru care legea incuviinteaza executarea fara somatie intrucat instanta apreciaza ca executarea silita are un caracter unitar si este irelevant faptul ca una dintre formele executarii silite pretinse de creditor prin cererea sa de executare silita permite executarea fara somatie cata vreme celelalte forme de executare silita invocate nu beneficiaza de aceeasi procedura simplificata, fiind indispensabila emiterea somatiei pentru ca executarea silita sa poata incepe in conditiile legii procedural civile. Asadar dispozitiile art. 389 din Codul de procedura civila sunt aplicabile in cauza.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta Civila nr. 7682/2012

Mai mult >>

Contencios administrativ. Constatare aprobare tacita. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept administrativ, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Prestarea serviciului public corespunzand activitatii de organizare a profesiei de avocat exercitat de UNBR prin organele sale, nu poate fi asimilata cu activitatea administrativa a unei autoritati publice. Chiar daca UNBR este o persoana juridica de drept public, organele sale nu sunt de stat sau ale unitatilor administrativ teritoriale asa cum rezulta din teza I a art. 2 al. 1 lit. b din Legea 554/2004 ca trebuie sa fie o autoritate publica, ci este o persoana juridica de drept public care are un regim propriu reglementat prin acte normative distincte.

Curtea de Apel Cluj

Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal

SENTINTA CIVILA NR. 320/2012

Mai mult >>

Pensie de intretinere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Dispozitiile art.44 C.fam. permit instantei sa modifice masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii, atunci cand s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la stabilirea acestor masuri.

Pentru a se intampla astfel, este necesar sa fie vorba despre modificari hotaratoare ale imprejurarilor de fapt retinute initial, ceea ce nu este cazul de fata, cu atat mai mult cu cat, din extrasele de cont depuse la dosarul cauzei, a rezultat ca reclamantul detine si alte mijloace decat cele provenite din indemnizatia de somaj.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta nr. 11063 din 12 august 2009

Mai mult >>

Protectia muncii. Contraventii.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept contraventional, Dreptul muncii  //  Niciun comentariu

Potrivit art. 18 alin.1 lit.j din Legea nr.90/1996 republicata privind protectia muncii, conducerea persoanei juridice este obligata sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute in normele de protectie a muncii.

La momentul producerii accidentului de munca persoana ce deservea motostivuitorul nu detinea autorizatie eliberata de I.S.C.I.R., decizia nr. 85/25.01.2001 eliberata de administratorul S.C. M. S. S.R.L., fiind doar un act de ordine interioara care il autoriza pe angajat sa foloseasca motostivuitorul in perimetrul halei de productie proprie.

Tribunalul Alba

Decizia  nr. 281/R/CA/2003 din 16.07.2003

Mai mult >>

Pages:123456»