Protectia muncii. Contraventii.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept contraventional, Dreptul muncii  //  Niciun comentariu

Potrivit art. 18 alin.1 lit.j din Legea nr.90/1996 republicata privind protectia muncii, conducerea persoanei juridice este obligata sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute in normele de protectie a muncii.

La momentul producerii accidentului de munca persoana ce deservea motostivuitorul nu detinea autorizatie eliberata de I.S.C.I.R., decizia nr. 85/25.01.2001 eliberata de administratorul S.C. M. S. S.R.L., fiind doar un act de ordine interioara care il autoriza pe angajat sa foloseasca motostivuitorul in perimetrul halei de productie proprie.

Tribunalul Alba

Decizia  nr. 281/R/CA/2003 din 16.07.2003

Prin Sentinta civila nr.197/2003 pronuntata de Judecatoria Sebes, a fost admisa plangerea formulata de petenta S.C. M. S. S.R.L. impotriva procesului verbal seria AB nr. 00078XX incheiat la data de 30.11.2002 de intimata Inspectoratul Teritorial de Munca Alba. Pe cale de consecinta, a fost anulat partial procesul verbal de constatare a contraventiei si exonerata petenta de plata amenzii de 40.000.000 lei, iar intimata a fost obligata sa plateasca petentei suma de 4.000.000 reprezentand cheltuieli de judecata.

Pentru a hotara astfel, instanta de fond a retinut ca la data de 11.09.2002 in jurul orei 9:30 la sediul S.C. M. S. S.R.L. s-a produs un accident de munca in urma caruia numitul T. R. I. a suferit leziuni soldate cu o incapacitate temporara de munca.

Prin procesul verbal mai sus mentionat s-a retinut ca petentul T. G. a incalcat prevederile art.19 lit.b din Legea nr.90/1996 republicata, iar S.C. M. S. S.R.L. a incalcat prevederile art.18 alin.1 lit.j, art.26 al.2 din Legea nr.90/1996 republicata si art.516 din M.S.P.M.

Impotriva procesului verbal, societatea contravenienta a formulat plangere solicitand anularea in parte a acestuia, in ceea ce priveste contraventia stabilita in sarcina sa, aratand ca la momentul producerii accidentului era indeplinita procedura privind autorizarea persoanei de deservire a motostivuitorului.

Instanta a admis plangerea formulata, retinand ca petenta contravenienta a respectat dispozitiile legale privind autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute in normele de protectie a muncii.

Impotriva acestei sentinte a declarat recurs intimatul Inspectoratul Teritorial de Munca criticand-o pentru nelegalitate si netemeinicie.

In expunerea motivelor de recurs a aratat intimatul ca persoana care conducea motostivuitorul, in momentul producerii accidentului nu era autorizata pentru aceasta operatiune, in conformitate cu prevederile legale.

Analizand actele depuse la dosarul cauzei, Tribunalul retine urmatoarele:

Potrivit art.18 alin.1 lit.j din Legea nr.90/1996 privind protectia muncii, conducerea persoanei juridice este obligata sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute in normele de protectie a muncii.

Art.516 din N.S.P.M. pentru transport intern prevede ca motostivuitoarele pot fi conduse numai de catre persoane care au depasit varsta de 18 ani. Aceste persoane vor fi instruite si autorizate pe baza de scolarizare si verificarea cunostintelor, conform prevederilor din “Prescriptiile tehnice pentru autorizarea personalului de deservire a instalatiilor mecanice sub presiune si a instalatiilor ridicat CR-5”, in vigoare, elaborate de I.S.C.I.R.

La momentul producerii accidentului de munca persoana ce deservea motostivuitorul nu detinea autorizatie eliberata de I.S.C.I.R., decizia nr. 85/25.01.2001 eliberata de administratorul S.C. M. S. S.R.L., fiind doar un act de ordine interioara care il autoriza pe angajat sa foloseasca motostivuitorul in perimetrul halei de productie proprie.

Din adresa nr.2392/11.07.2003 eliberata de ISCIR-INSPECT – Inspectia Teritoriala Sibiu rezulta ca numitul T. G. nu figureaza ca fiind autorizat I.S.C.I.R. pentru deservirea stivuitoarelor aflate in evidentele sale.

De altfel, din probele depuse la dosarul cauzei nu rezulta faptul ca societatea petenta are vreo persoana abilitata, cu respectarea prevederilor mai sus amintite, sa conduca si sa utilizeze motostivuitoarele pe care le are in folosinta.

Fata de imprejurarile mai sus retinute, in baza dispozitiilor art.312 Cod proc.civ., instanta va admite recursul intimatului si retinand cauza spre rejudecare va modifica sentinta civila atacata in sensul respingerii plangerii contraventionale formulata de petenta impotriva procesului verbal de constatare a contraventie.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.