Articole din "Drept civil"

Drept civil. Expropriere. Consecinte.

Jan 16, 2013   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Tribunalul Cluj Sectia Civila

Sentina Civila nr. 241/2012

Mai mult >>

Drept Civil. Contestatie la executare. Consecinte

Jan 14, 2013   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Concluzia care se desprinde este aceea ca, potrivit art. 399 C. pr. civ. impotriva executarii silite, precum si impotriva oricarui act de executare se poate face contestatie de catre cei interesati sau vatamati prin executare. Nerespectarea dispozitiilor privitoare la executarea silita insasi sau la efectuarea oricarui act de executare atrage sanctiunea anularii actului nelegal. In cazul in care executarea silita se face in temeiul unui titlu executoriu care nu este emis de o instanta judecatoreasca, se pot invoca in contestatia la executare aparari de fond impotriva titlului executoriu, daca legea nu prevede in acest scop o alta cale de atac.

Judecatoria Cluj-Napoca

SENTINTA CIVILA NR. 18322

Mai mult >>

Drept Civil. Pretentii. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Suma pretinsa constand in TVA are pe de o parte regimul reglementat de art. 125 din Legea nr. 251/2003 privind Codul fiscal, respectiv este un impozit indirect datorat la bugetul statului si care este colectat conform prevederilor prezentului titlu, respectiv in conformitate cu dispozitiile art. 125 ind. 1 pct.28 si art. 127 din acelasa act normativ, dar reprezinta totodata si o parte a pretului final al bunului supus tranzactiei, avand in raporturile dintre parti o natura contractuala. Desi este o componenta a pretului final, TVA-ul este colectat de societatea vanzatoare in baza unor dispozitii legale, aceasta nefiind beneficiara taxei in discutie, ci doar un intermediar care colecteaza taxa, pe care o vireaza apoi catre bugetul de stat.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta Civila nr. 9346/2012

Mai mult >>

Drept Civil. Perimarea executarii silite. Consecinte

Jul 13, 2012   //   by Admin   //   Drept civil, Jurisprudenta  //  Niciun comentariu

Apararea paratei conform careia, in temeiul art. 390, al.1 din Codul de procedura civila ar fi inaplicabile in speta dispozitiile art. 387 si 389 din Codul de procedura civila intrucat art. 454 al. 1 din acelasi cod incuviinteaza executarea fara somatie in cazul popririi, instanța retine ca executarea silita din litigiu a fost inceputa printr-o somatie, act de executare imperativ pentru declansarea executarii silite in mod legal intrucat creditorul a solicitat executarea in toate formele de executare, iar nu exclusiv prin proprire. Prin urmare, nu suntem in cazul unei executari silite pentru care legea incuviinteaza executarea fara somatie intrucat instanta apreciaza ca executarea silita are un caracter unitar si este irelevant faptul ca una dintre formele executarii silite pretinse de creditor prin cererea sa de executare silita permite executarea fara somatie cata vreme celelalte forme de executare silita invocate nu beneficiaza de aceeasi procedura simplificata, fiind indispensabila emiterea somatiei pentru ca executarea silita sa poata incepe in conditiile legii procedural civile. Asadar dispozitiile art. 389 din Codul de procedura civila sunt aplicabile in cauza.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta Civila nr. 7682/2012

Mai mult >>

Pensie de intretinere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Dispozitiile art.44 C.fam. permit instantei sa modifice masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii, atunci cand s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la stabilirea acestor masuri.

Pentru a se intampla astfel, este necesar sa fie vorba despre modificari hotaratoare ale imprejurarilor de fapt retinute initial, ceea ce nu este cazul de fata, cu atat mai mult cu cat, din extrasele de cont depuse la dosarul cauzei, a rezultat ca reclamantul detine si alte mijloace decat cele provenite din indemnizatia de somaj.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta nr. 11063 din 12 august 2009

Mai mult >>

Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

In prezent niciun act normativ in vigoare nu mai prevede conditiile in care se atribuie beneficiul unui astfel de contract de inchiriere unuia dintre soti, ceea ce presupune analizarea indeplinirii conditiilor de atribuire a unei locuinte ANL.

Locuintele construite in acest regim se atribuie pe baza unor critetii si a unui punctaj intuitu personae, care se intocmeste si vizeaza persoana ce urmeaza sa devina titular al contractului de inchiriere.

Curtea de Apel Cluj

Decizie civila nr. 931 din 21 aprilie 2010

Mai mult >>

Ordonanta presedintiala. Actiune in evacuare.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Instanta poate sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, sau pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.

Din probatoriul administrat, instanta apreciaza ca reclamanta a facut dovada urgentei in luarea masurii evacuarii paratului pe cale de ordonanta presedintiala, deoarece aceasta este in imposibilitate de a convietui cu paratul in acelasi imobil, datorita comportamentului agresiv al acestuia. De altfel, reclamanta nu poate fi obligata a tolera comportamentul agresiv al paratului atata vreme cat acesta nici macar nu detine un titlu locativ valabil asupra apartamentului.

Judecatoria Cluj-Napoca,

Ordonanta presedintiala nr. 13963 din 12 decembrie 2008

Mai mult >>

Reductiunea liberalitatilor. Prescriptie extinctiva.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil  //  Niciun comentariu

Termenul de prescriptie pentru a cere raportul donatiei si reductiunea liberalitatii peste cotitatea disponibila nu s-a nascut in persoana reclamantilor, ci in persoana antecesorului lor si a inceput sa curga de la decesul parintilor acestuia, implinindu-se dupa 3 ani.

Neexercitarea acestui drept in termenul  mai sus mentionat determina atat scutirea definitiva de la raport a liberalitatii in discutie, cat si imposibilitatea pentru reclamanti de a mai solicita raportul si reductiunea acestei liberalitati, cu atat mai mult cu cat in cauza nu s-a invocat existenta vreunei cauze de suspendare sau intrerupere a cursului prescriptiei extinctive si nici nu se pune problema unei eventuale transmisiuni a acestui drept deoarece antecesorul nu a decedat in cursul termenului de 3 ani, ci la foarte mult timp dupa implinirea acestui termen.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta civila nr 11908/2010

Mai mult >>

Vicii ascunse cu viclenie. Conditii.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Drept comercial  //  Niciun comentariu

Instanta a retinut ca ascunderea viciilor cu viclenie de catre vanzator presupune din partea acestuia executarea unor manopere apte sa inlature posibilitatea cumparatorului de a observa, in urma unei verificari – care trebuie sa fie suficient de atenta si cu profesionalism efectuata dat fiind, ca in speta reclamanta este comerciant – deficientele bunurilor livrate.

Or, in acest context, doar faptul ca parata nu ar fi prezentat certificatul de calitate sau ca a prezentat unul a carei valabilitate a fost contestata  de catre reclamanta, nu poate fi considerata ascundere cu viclenie a viciilor.

Mai mult >>

Indeplinirea obligatiilor contractuale

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept civil  //  Niciun comentariu

Conventiile legal facute au putere de lege între partile contractante. Ele obliga nu numai la ceea ce este expres prevazut ci la toate urmarile, ce echitatea, obiceiul sau legea da obligatiei, dupa natura sa.

In cauza s-a constatat, referitor la obiectul contractului, inexistenta unei clauze care sa fie asimilata cu vreo specificatie si care sa puna reclamanta in situatia de a realiza  si alte prestatii suplimentare. O atare specificatie ar fi trebuit sa arate ce aume are de facut reclamanta, ca prestator, astfel incat parata, ca beneficiar, sa admita in conditii optime receptia lucrarii.

Mai mult >>

Pages:12»