Reductiunea liberalitatilor. Prescriptie extinctiva.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil  //  Niciun comentariu

Termenul de prescriptie pentru a cere raportul donatiei si reductiunea liberalitatii peste cotitatea disponibila nu s-a nascut in persoana reclamantilor, ci in persoana antecesorului lor si a inceput sa curga de la decesul parintilor acestuia, implinindu-se dupa 3 ani.

Neexercitarea acestui drept in termenul  mai sus mentionat determina atat scutirea definitiva de la raport a liberalitatii in discutie, cat si imposibilitatea pentru reclamanti de a mai solicita raportul si reductiunea acestei liberalitati, cu atat mai mult cu cat in cauza nu s-a invocat existenta vreunei cauze de suspendare sau intrerupere a cursului prescriptiei extinctive si nici nu se pune problema unei eventuale transmisiuni a acestui drept deoarece antecesorul nu a decedat in cursul termenului de 3 ani, ci la foarte mult timp dupa implinirea acestui termen.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta civila nr 11908/2010


Prin actiunea civila inregistrata, reclamantii K.L. si P.E. au chemat in judecata pe paratii K.E., K.M., Z.F. si Z.C., solicitand sa se constate ca mostenitori legali dupa defunctul K.E. au fost sotia supravietuitoare si cei 3 fii ai sai, toti mostenitori rezervatari, si sa se constate ca prin contractul de donatie incheiat, defunctul K.E si sotia au donat catre paratii de rand 1 si 2 nuda proprietate a imbilului detinut in proprietate.

Reclamantii au solicitat reductiunea contractului de donatie mai sus mentionat ca fiind liberalitate excesiva si, in consecinta, sa se constate nulitatea absoluta partiala a contractului de vanzare-cumparare a imobilului, incheiat intre paratii de rand 1 si 2 si paratii de rand 3 si 4 si rectificarea inscrierilor de Carte Funciara.

Analizand actele depuse la dosarul cauzei Instanta retine:

Defunctul K.E a decedat la data de 18.05.1980, iar la data de 21.01.1981 a decedat si sotia sa C.R. Defunctii au avut 3 fii – mostenitori rezervatari, din care doar unul a fost gratificat.

Dat fiind faptul ca tatal reclamantilor, numitul K.L., decedat la data de 04.05.2000, a fost unul din cei doi fii ramasi negratificati iar reclamantii sunt succesorii in drepturi ai acestuia, prin actiunea inregistrata reclamantii au solicitat sa se constate ca sunt mostenitori in linie dreapta si dupa donatarul K.E., in speta fiind aplicabile dispozitiile art. 847, 841 C.civ., astfel ca se impune reductiunea liberalitatii consimtite, pana la limita cotitatii disponibile.

Cu privire la acceptarea succesiunii, reclamantii au aratat ca aceasta a fost acceptata, tatal lor, numitul K.L., acceptand in mod tacit succesiunea dupa defunctul K.E.

Prin intampinarea formulata, paratii K.E. si K.M. au solicitat respingerea actiunii ca inadmisibila si prescrisa, cu cheltuieli de judecata. Paratii Z.F. si sotia Z.C. au formulat la randul lor intampinare, solicitand respingerea respingerea actiunii, cu cheltuieli de judecata. Exceptiile sustinute in principal au fost cele privind prescriptia dreptului de a cere raportul donatiei si respectiv lipsa calitatii procesuale active a reclamantilor.

Paratii Z.F. si Z.C. au formulat si o cerere de chemare in garantie a paratilor de rand 1 si 2 solicitand ca, in masura admiterii cererii introductive formulata de reclamanti, sa fie obligati paratii chemati in garantie la suportarea tuturor pretentiilor la care ar fi obligati, cu motivarea ca intr-o asemenea situatie paratii chemati in garantie ar fi tinuti de raspunderea pentru evictiune.

Instanta a retinut ca, actiunea in reductiunea liberalitatilor este o actiune personala si patrimoniala, astfel ca este prescriptibila in termenul general de prescriptie, prevazut de art.3 alin.1 din Decretul nr. 167/1958. Prescriptia incepe sa curga de la data cand se naste dreptul la actiune sau dreptul de a cere executarea silita.

Dreptul la actiune al persoanelor care pot cere reductiunea liberalitatii – respectiv mostenitorii rezervatari, incepe sa curga, in mod firesc, de la data deschiderii mostenirii.

Asa fiind, termenul de prescriptie pentru a cere raportul donatiei consimtite de defunctii K.E. si sotia C.R. si reductiunea liberalitatii peste cotitatea disponibila nu s-a nascut in persoana reclamantilor, ci in persoana antecesorului lor K.L. si a inceput sa curga de la decesul parintilor acestuia, implinindu-se dupa 3 ani.

Neexercitarea acestui drept in termenul mai sus mentionat determina atat scutirea definitiva de la raport a liberalitatii in discutie, cat si imposibilitatea pentru reclamanti de a mai solicita raportul acestei liberalitati si reductiunea sa, cu atat mai mult cu cat in cauza nu s-a invocat existenta vreunei cauze de suspendare sau intrerupere a cursului prescriptiei extinctive si nici nu poate fi vorba de  transmisiunea acestui drept in patrimoniul reclamantilor, deoarece defunctul K.L. nu a decedat in cursul termenului de 3 ani in discutie, ci la mult timp dupa implinirea acestui termen.

Fata de considerentele de fapt si de drept mai sus expuse, instanta apreciaza ca exceptia prescriptiei extinctive a dreptului reclamantilor de a solicita reductiunea liberalitatii este fondata, motiv pentru care va dispune admiterea acesteia, cu consecinta respingerii atat a actiunii formulate de reclamanti, cat si a cererii de chemare in garantie formulata de paratii Z.F. si Z.C.

Este adevarat ca exceptia prescriptiei extinctive vizeaza doar capatul de cerere privind reductiunea liberalitatii excesive, iar nu si celelalte capete de cerere formulate in cauza, insa, instanta retine ca petitele de constatarea a nulitatii partiale a contractului de vanzare-cumparare, si rectificare a inscrierilor CF sunt subsecvente si accesorii petitului de reductiune a liberalitatii, urmand a avea soarta acestuia.

Pentru aceste motive, instanta admite exceptia prescriptiei extinctive a dreptului reclamantilor de a solicita reductiunea liberalitatilor.

Hotarare definitiva si irevocabila.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.