Contestatie la executare. Cheltuieli de judecata.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Instanta retine ca este real ca onorariile avocatilor se stabilesc in mod liber, prin negociere cu  clientul care a angajat cauza si ca in prezent nu exista tabel cuprinzind onorariile minimale si maximale. In acest context, facand aplicarea art.274 alin.3 Cod pr.civ., instanta nu poate interveni in contractul de asistenta juridica dintre avocat si client, care se mentine in  integralitate. Drept urmare, clientul ii va plati avocatului onorariul convenit, in schimb cealalta parte nu va fi obligata sa plateasca adversarului integral onorariul ci numai cuantumul fixat de catre instanta de judecata.

Sentinta civila nr. 10951/10 octombrie 2008. Judecatoria Cluj Napoca

Prin contestatia la executare, contestatorul ITM Cluj a solicitat instantei, in contradictoriu cu intimata SC DE SRL, ca prin hotararea ce se va pronunta sa se dispuna anularea partiala a formelor de executare silita, respectiv a somatiei de executare emise in dosarul executional nr.X/2008, in sensul reducerii onorariului avocatial.

In motivare contestatoarea a aratat ca a fost somata cu privire la obligatia de plata a sumei de 3.066 lei, conform titlurilor executorii- Sentinta civila si Decizia civila si Proces verbal de cheltuieli. Arata ca debitul  asa cum a fost stabilit prin hotararea instantei de fond si a celei de recurs se ridica la valoarea de 1.725 lei, suma dovedita prin titlurile executorii. Diferenta de pana la 3066 lei, reprezinta cheltuieli de executare si onorariu de avocat, onorariu care, dupa opinia contestatorului este nejustificat de mare fata de munca efectiv prestata de catre avocat in faza executarii silite.

Onorariul avocatial stabilit pentru faza de executare silita si solicitat de catre creditoare prin cererea de executare silita a fost in cuantum de  1000 lei.

Potrivit art. 132 din Statutul profesiei de avocat, pentru activitatea sa profesionala avocatul are dreptul la un onorariu si la acoperirea tuturor cheltuielilor facute in interesul clientului sau. Acelasi text de lege prevede ca, onorariile avocatilor vor fi stabilite in raport de dificultatea, amploarea sau durata cazului, de timpul si volumul de munca pentru executarea mandatului primit sau activitatilor solicitate de client, natura, noutatea si dificultatea cazului, importanta intereselor in cauza,etc.

Pe de alta parte, instanta retine ca, potrivit art.274 alin.3 Cod procedura civila, text de lege care se aplica si in faza executarii silite „Judecatorii au insa dreptul sa mareasca sau sa micsoreze onorariile avocatilor, potrivit cu cele prevazute in tabloul onorariilor minimale, ori de cite ori va constata motivat ca sunt nepotrivit de mici sau de mari fata de valoarea pricinii sau munca indeplinita de avocat”.

Analizand probele existente la dosarul executional, se retine ca avocatul intimatei a prestat activitate in faza de executare silita prin formularea cerereii de executare silita existenta la dosar. Nu s-a facut dovada ca, in faza de executare silita, avocatul angajat de catre intimata a prestat si alte activitati in executarea mandatului sau, astfel incat sa justifice incasarea unui onorariu in cuantum de 1000 lei, care reprezinta mai mult de jumatate din debitul datorat.

In acest context, facand aplicarea art.274 alin.3 Cod pr.civ., instanta nu poate interveni in contractul de asistenta juridica dintre avocat si client, care se mentine in  integralitate. Pe cale de consecinta, clientul ii va plati avocatului onorariul convenit, in schimb cealalta parte nu va fi obligata sa plateasca adversarului integral onorariu avocatului, ci numai onorariul in cuantumul fixat de instanta.

Concluzionand, instanta a apreciat ca, munca prestata de catre avocat in faza de executare silita, respectiv redactarea cererii de executare silita nu a fost de o asemenea complexitate incat sa determine incasarea unui onorariu avocatial mai mare decat cel incasat in fata instantei de fond si a celei de recurs, motiv pentru care, in temeiul art.399 si urm. Cod pr.civ., instanta admite contestatia la executare si reduce onorariului avocatial incasat in faza de executare silita de la 1000 lei la 500 lei.

Sentinta a ramas definitiva si irevocabila prin nedeclararea in termen a caii de atac.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.