Actiune posesorie. Calitatea de posesor.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Prin intermediul actiunilor posesorii, posesorul urmareste sa-si apere posesia impotriva oricaror tulburari sau sa redobandeasca posesia atunci cand a pierdut-o. In cadrul actiunilor posesorii nu prezinta relevanta careai dintre partile implicate in proces ii apartine dreptul de proprietate asupra imobilului.

Conditiile exercitarii actiunii posesorii sunt reglementate de art. 674 C.pr.civ., iar in situatia in care deposedarea a avut loc prin violenta, de exemplu prin ridicarea unui gard care impiedica folosinta posesorului, singura conditie care trebuie indeplinita este aceea de a nu fi trecut un an de la deposedare.


Tribunalul Comercial Cluj,

Decizia civila nr. 1186 din 24 octombrie 2008

Prin actiunea civila formulata de recurentul P.T. impotriva intimatei SC E. SRL s-a solicitat instantei ca prin sentinta ce o va pronunta sa dispuna obligarea intimatei sa predea recurentului in deplina posesie si pasnica folosinta terenul in suprafata de 274 mp situat in extravilanul satului V., com. F., obligarea paratei sa desfiinteze gardul edificat pe acest teren, iar in caz de refuz reclamantul sa fie autorizat sa execute aceasta lucrare in numele si pe cheltuiala paratei.

In motivarea actiunii, recurentul a aratat ca in luna iulie 2007 intimata a ocupat terenul fara nici un drept. O persoana imputernicita de intimata a intrat cu tractorul pe terenul cultivat cu orez si, desi recurentul a luat legatura cu intimata pentru a solutiona litigiul pe cale amiabila, aceasta a refuzat sa elibereze terenul. Deposedarea recurentului s-a facut prin violenta, fiind incidente prevederile art. 674 al 2 c pr. Civ. Recurentul a aratat ca terenul are o suprafata totala de 1400 mp, insa s-a eliberat titlu de proprietate numai pentru suprafata de 1126 mp, diferenta fiind ocupata de initimata.

Prin intampinarea formulata in cauza, intimata a invocat exceptia lipsei calitatii procesuale active a recurentului in promovarea actiunii, aratand ca recurentul nu detine titlu de proprietate pentru acest teren  si ca in toamna anului 2007 intimata a fost sesizata de o alta persoana, respectiv de SC A. SRL, care a invocat un drept de proprietate asupra terenului in baza unui antecontract de vanzare-cumparare. In ceea ce priveste fondul cauzei, intimata a aratat ca nu a ocupat o alta suprafata de teren decat cea pe care o detine in baza contractului de vanzare cumparare si a expertizelor cadastrale intocmite in cauza. Initimata a aratat ca la momentul la care a fost edificat gardul, s-a prezentat in calitate de posesor al terenului SC A. SRL, care sustinea ca a achizitionat terenul in iunie 2007 si cu reprezentantii acestei societati s-au purtat discutii si s-au efectuat masuratori.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine:

Prin sentinta civila nr. 8917/2008 pronuntata de Judecatoria Cluj-Napoca s-a respins actiunea posesorie formulata de reclamant retinandu-se ca din probele administrate in cauza rezulta ca reclamantul a folosit inca din 1990 o suprafata de teren de 1400 mp – in luna aprilie 2007 instrainand unei societati comerciale aceasta suprafata, insa suprafata de 274 mp nu a putut sa o predea cumparatoarei deoarece era ocupata de parata.

Din antecontractul de vanzare cumparare incheiat rezulta ca reclamantul impreuna cu B. A. E. Si C. A. s-au obligat sa vanda catre SC A. SRL terenul in suprafata de 1400 mp, promitentii vanzatori predand posesia terenului, situatie in care prima instanta a apreciat ca reclamantul nu are calitate procesuala activa deoarece predarea posesie s-a realizat.

Prin decizia civila din 24.10.2008 a Tribunalului Cluj s-a admis exceptia necompetentei materiale si a fost declinata competenta de solutionare a recursului Tribunalului Comercial Cluj.

A retinut instanta ca in cauza nu este vorba despre o actiune in revendicare, astfel ca dupa instrainarea intregii suprafete de teren de 1400 mp care includea si suprafata adusa in discutie, recurentul nu mai are niciun drept sa solicite, prin actiunea posesorie, redobandirea posesiei, neavand calitate procesuala activa si nejustificand nici interesul legitim in promovarea unei astfel de actiuni.

Prin intermediul actiunilor posesorii, posesorul urmareste sa-si apere posesia impotriva oricaror tulburari sau sa redobandeasca posesia atunci cand a pierdut-o. In cadrul actiunilor posesorii nu prezinta relevanta careai dintre partile implicate in proces ii apartine dreptul de proprietate asupra imobilului.

Conditiile exercitarii actiunii posesorii sunt reglementate de art. 674 c.pr.civ., ori in cauza nu sunt indeplinite prevederile art. 1846 si art.1847 Cod. civ., recurentul pierzand posesia asupra bunului prin vanzare.

Fata de cele mentionate mai sus, instanta apreciaza ca recursul este nefondat, iar hotararea pronuntata de catre prima instanta este legala si temeinica, astfel ca va fi mentinuta in totalitate.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.