Legea nr. 7/1996. Plangere impotriva incheierii de carte funciara.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept civil  //  Niciun comentariu

Raporturile asociatului administrator cu ceilalti asociati, desi au o legatura tangentiala cu imobilul, au ca obiect drepturi de creanta, iar nu drepturi reale, iar modul de realizare a acestor drepturi de creanta nu afecteaza regimul juridic al imobilului.

Din aceasta perspectiva, notarea in cartea funciara a drepturilor asociatilor, priveste in fapt raporturile unor terti fata de dreptul inscris in favoarea actualilor proprietari tabulari, care nu poate face obiectul unei notari in raport de art.26 alin.4 din Legea nr.7/1996 si art.42 alin.1 din Ordinul nr.633/2006 intrucat nu afecteaza regimul juridic al imobilului si nu se inscrie printre celelalte acte, fapte, drepturi sau litigii care pot fi notate in Cartea Funciara.


Judecatoria Cluj Napoca,

Sentinta civila nr.8357 din 18 iunie 2010

Prin plangerea inregistrata pe rolul instantei, petentii C.B si C.T. au contestat in contradictoriu cu intimatii N.S si N.H. si OCPI Cluj, incheierea de carte funciara de admitere nr. X si au solicitat sa se dispuna rectificarea CF, in sensul radierii notarii.

In motivarea cererii, petentii au aratat ca au luat la cunostinta de notificarea inscisa in cartea funciara a imobilului pe care il detin, cu privire la interdictia de instrainare a acestuia. In opinia petentilor, aceasta notare are caracter abuziv. In cartea funciara nu pot fi inscrise notificari remise de executorul judecatoresc, asemenea notificari nefiind menționate in dispozitiile limitativ prevazute de Legea nr.7/1996.

Intimatii N.S si N.H au formulat intampinare prin care au aratat ca se opun admiterii actiunii, aratand ca au incheiat cu numitul B.I un contract de asociere in participatiune prin care acesta si-a asumat o serie de obligatii, printre care si aceea de a nu instraina terenul achizitionat fara acordul celuilalt asociat. Cu toate acestea, cu incalcarea clauzelor contractuale, B.I a vandut catre petenti imobilul. In aceste conditii dreptul de proprietate al cumparatorilor este incert, intrucat nu au fost consultati cu privire la vanzarea imobilului iar vanzatorul B.I si-a depasit limitele mandatului conferit in baza contractului incheiat de parti. Pana la solutionarea litigiului, intimatii i-au notificat pe proprietarii actuali sa nu instraineze imobilului.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine:

Analizand incheierea de admitere a notarii in CF, in baza inscrisurilor depuse la dosarul de carte funciara si a dispozitiilor legale incidente, instanta constata ca din economia reglementarilor legale pot face obiectul notarilor in CF, in esenta drepturile personale, actele si faptele juridice referitoare la starea si capacitatea persoanelor, actiuni si cai de atac in justitie, precum si masuri de indisponibilizare a bunurilor in legatura cu imobilele inscrise in CF.

Prin prisma acestor considerente de drept, instanta constata ca notificarea inscrisa in CF nu putea constitui obiect al unei notari, iar incheierea de admitere a cererii de inscriere a acesteia este neintemeiata. O eventuala incalcare a clauzelor contractuale sau o depasire a limitelor mandatului, puteau atrage raspunderea contractuala, insa nu deschidea celorlalti asociati calea unei actiuni in anularea contractelor pe care asociatul le-ar fi incheiat.

Prin prisma acestor considerente, se constata ca raporturile  asociatului administrator cu ceilalti asociati, intimati in prezenta cauza, desi au o legatura tangentiala cu imobilul, au ca obiect drepturi de creanta, iar nu drepturi reale, iar modul de realizare a acestor drepturi de creanta nu afecteaza regimul juridic al imobilului.

Din aceasta perspectiva, respectiva notificare in cartea funciara priveste de fapt raporturile unor terti fata de dreptul inscris in favoarea actualilor proprietari tabulari, care nu poate face obiectul unei notari in raport de art.26 alin.4 din Legea nr.7/1996si art.42 alin.1 din Ordinul nr.633/2006, intrucat nu afecteaza regimul juridic al imobilului si nu se inscrie printre celelalte acte, fapte, drepturi sau litigii care pot fi notate in CF.

Drept urmare, instanta retine ca incheierea de admitere atacata nu este legala, astfel ca cererea petentilor este intemeiata si va fi admisa, urmand sa dispuna anularea incheierii de admitere a notarii, cu consecinta rectificarii cartii funciare in sensul radierii notari notificarii.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.