Insolventa.Deschiderea procedurii.Termen de contestatie.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial  //  Niciun comentariu

Potrivit art.33 alin.(1) din Legea nr.85/2006 in termen de 48 de ore de la inregistrarea cererii creditorului de deschidere a procedurii insolventei, judecatorul sindic va comunica cererea, in copie debitorului. In termen de 10 zile de la comunicare, debitorul are dreptul de a formula contestatie.

Curtea retine ca prima instanta a procedat la comunicarea catre debitorul recurent a cererii creditorului la data de 8 ianuarie 2009 potrivit filei de comunicare, Hotararea de deschidere a procedurii fiind pronuntata la data de 14 ianuarie 2009, deci inainte de expirarea termenului legal de formulare a contestatiei.

Prin urmare, pronuntarea hotararii de deschidere a procedurii anterior expirarii termenului legal de formulare a contestatiei, atrage casarea sentintei atacate si rejudecarea cauzei.


Curtea de Apel Cluj,

Decizia nr. 1101 din 24 martie 2009

Prin plangerea inregistrata pe rolul instantei, petenta S.C. I. SRL a contestat in contradictoriu cu intimatii S.C. F. G. SRL si S.P. A.C. SRL Sentinta comerciala nr.140/2009 pronuntata de Tribunalul Comercial Cluj, prin care s-a admis cererea formulata de creditoarea S.C. F. SRL si s-a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei S.C. I. SRL.

Judecatorul sindic a retinut ca, intre parti, s-a incheiat la 13 mai 2008 contractul de vanzare-cumparare beton si servicii anexe nr. 2125, in temeiul caruia creditoarea, in calitate de vanzator, a livrat debitoarei beton si a prestat servicii anexe in valoare de 72481,71 lei. Potrivit conventiei partilor, neplata la scadenta de catre debitoare a contravalorii marfurilor livrate atrage obligatia platii de catre debitoare a unor penalitati de intarziere de 0.5%, pentru fiecare zi de intarziere, raportate la debitul neachitat.

La data sesizarii judecatorului sindic cu prezenta cerere, creanta creditoarei asupra debitoarei era de 31793, 67 lei, la care se adaugau penalitatile de intarziere. Inainte de pronuntarea hotararii de deschidere a procedurii de insolventa debitoarea a achitat debitul principal, insa nu a inteles sa achite si  penalitatile de intarziere aferente debitului, pentru o perioada de 198 de zile.

Dispozitiile art.3 pct.1 lit.a din Legea 85/2006 instituie o prezumtie de insolventa vadita impotriva debitoarei atunci cand aceasta, in termen de 30 de zile de la scadenta, nu isi plateste datoriile exigibile. Astfel ca din coroborarea neplatii de catre debitoare a penalitatilor de intarziere cu emiterea de catre debitoare in favoarea creditoarei a unui bilet de ordin in valoare de 38000 lei, reprezentand parte din valoarea facturii neachitate si  refuzat la plata pentru suma de 31793,67 lei, rezulta ca la momentul pronuntarii prezentei sentinte, debitoarea nu avea disponibile lichiditatile necesare pentru a-si stinge datoriile scadente de cel putin 30 de zile. Aceste elemente de fapt au condus judecatorul sindic la concluzia ca debitoarea se afla in stare de insolventa.

Impotriva acestei hotarari debitoarea S.C. I. SRL a declarat recurs, solicitand admiterea acestuia si casarea hotararii atacate in sensul respingerii cererii de deschidere a procedurii de insolventa ca fiind inadmisibila si nefondata.

In motivarea cererii petenta a aratat ca hotararea instantei de fond a fost data cu incalcarea formelor legale, respectiv dreptul de a formula contestatie in termenul legal de 10 zile, intrucat instanta a injumatatit termenul pentru formularea contestatiei, fiind astfel prezumata vatamarea debitoarei si existenta prejudiciului. Totodata, arata ca prin recursul formulat se contesta starea de insolvabilitate a societatii, creanta nu este certa, lichida si exigibila si toti creditorii din tabelul creditorilor intocmit de lichidator au fost achitati integral, iar in prezent societatea nu datoreaza nicio suma de bani.

Analizand actele si lucrarile dosarului instanta retine:

Termenul de 10 zile prevazut de lege pentru formularea contestatiei nu a fost respectat, deoarece prima instanta a procedat la comunicarea catre debitorul recurent a cererii creditorului la data de 8 ianuarie 2009, iar judecatorul sindic a pronuntat hotararea de deschidere a procedurii insolventei la data de 14 ianuarie 2009, deci inainte de expirarea termenului legal de formulare a cotestatiei.

Prin urmare, pronuntarea hotararii de deschidere a procedurii insolventei anterior expirarii termenului legal de formulare a contestatiei, atrage casarea sentintei atacate.

Rejudecand cauza Instanta a respins cererea de deschidere a procedurii insolventei formulata de S.C. F.G. SRL impotriva debitoarei, retinand ca debitoarea nu se afla in stare de insolventa.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.