Clauza penala. Respingerea cererii privind dobanda legala.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial  //  Niciun comentariu

Intrucat intre parti a intervenit o intelegere cu privire la evaluarea despagubirilor prin inserarea in factura a unei clauze penale privind penalitatile de intarziere, aceasta este opozabila ambelor parti, in baza art.969 Cod civil.


Judecatoria Cluj Napoca,

Sentinta civila nr.7343 din 01 iunie 2010

Prin cererea inregistrata pe rolul Judecatoriei Cluj Napoca, reclamanta S.C. F S.R.L. a solicitat instantei, in contradictoriu cu parata S.C. M S.R.L, obligarea acesteia la plata sumei de 576,57 lei, reprezentand contravaloare servicii prestate si neachitate, iar suma de 54,61 lei reprezentand dobanda legala aferenta sumei.

Reclamanta si-a intemeiat cererea pe dispozitiile art.1082, art.1084, art.1088 Cod civil, art.43 Cod com., art.242, art.274 si art.720 ind. 1 C.p.c si OG nr. 9/2000.

Parata a formulat intampinare, prin care a aratat ca, intr-adevar a colaborat in mai multe randuri cu reclamanta, mai putin pentru produsele invocate prin cererea introdusa, pentru care nu a gasit nicio comanda scrisa si nici nu a identificat vreun document din care sa rezulte predarea, solicitand astfel respingerea cererii.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta a constatat urmatoarele:

In baza facturii fiscale aratate, reclamanta a prestat pentru parata servicii de specialitate in valoare totala de 576,56 lei. In raspunsul la interogatoriu, parata a aratat ca nu a achitat contravaloarea facturii fiscale, deoarece nu a beneficiat de serviciile mentionate. Din depozitia martorului JC, angajat la societatea reclamanta, se retine ca, reclamanta a executat pentru parata serviciile de specialitate, insa nici pana in prezent aceasta nu a achitat contravaloarea acestora. Reclamanta a depus la dosar comenzile paratei pentru anul 2008 in baza carora s-au realizat serviciile invocate si pentru care s-a emis factura fiscala aratata.  Aspectul ca parata nu isi gaseste documentele aferente acestei facturi fiscale, nu presupune o culpa a reclamantei.

Obligatia de plata a paratei isi are justificarea in prevederile art.969 Cod civil, care dispune “conventiile legal facute au putere de lege intre partile contractante“, consacrand principiul fortei obligatorii a contractului. Cu alte cuvinte, contractul este legea partilor, fiind tinute sa-l respecte intocmai, potrivit adagiului latin “pacta sunt servanda”. Principala semnificatie a principiului fortei obligatorii a contractului este aceea ca partile sunt obligate sa execute intocmai toate prestatiile la care s-au indatorat prin contract. Executarea trebuie sa aiba loc la termenele si in conditiile stabilite. Creditorul are dreptul sa utilizeze toate mijloacele juridice oferite de lege pentru a obtine executarea in natura a prestatiilor ce i se datoreaza de catre debitor.

Instanta va respinge cererea reclamantei de obligare a paratei la plata dobanzii legale, intrucat intre parti a intervenit o intelegere cu privire la evaluarea despagubirilor prin inserarea in factura a unei caluze penale privind penalizari de 0,3% pe zi, astfel ca aceasta este opozabila  ambelor parti in baza art. 969 Cod civil, reclamanta neputandu-se prevala de dispozitiile prin care legiuitorul a evaluat prejudiciul in cazul neindeplinirii cu intarziere de catre parata a obligatiei ce ii incumba, aceasta avand caracter subsidiar si producandu-si efectele doar in situatia in care partile nu au evaluat prin acordul lor de vointa daunele interese pentru intarziere prin stipularea unei clauze penale.

Avand in vedere aceste considerente si dispozitii legale, instanta va admite in partea cererea reclamantei, obliga parata la plata sumei de 576,56 lei reprezentand contravaloarea marfa si respinge cererea privind dobanda legala.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.