OUG 119/2007. Facturi semnate. Clauza penala.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial  //  Niciun comentariu

Pentru a se obtine realizarea unei creante pe calea ordonantei de plata, trebuie intrunite cumulativ trei conditii: creanta sa fie certa, lichida si exigibila, sa reprezente o obligatie de plata a unei sume de bani si sa rezulte din contracte comerciale.


Judecatoria Cluj-Napoca,

Ordonanta civila nr. 9881 din 3 august 2010

Prin actiunea comerciala aflata pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, creditoarea S.C. RG S.A a solicitat instantei de judecata admiterea actiunii si obligarea paratei S.C BC S.R.L la plata sumei de 4.503,22 lei, din care suma de 3.826, 60  lei reprezentand debit neachitat si suma de 676,62 lei reprezentand dobanda legala aferenta, calculata de la data scadentei facturilor si pana la data introducerii cererii de chemare in judecata.

In motivarea cererii creditoarea arata ca a prestat in favoarea debitoarei o serie de servicii de specialitate, intre parti neexistand incheiat un contract in foma scrisa, ci doar comanda din partea debitoarei urmata de executare din partea creditoarei. In drept au fost invocate prevederile OUG nr. 119/2007.

Desi legal citata, debitoarea nu a depus intampinare si nu s-a prezentat in instanta. In probatiune au fost depuse o serie de facturi fiscale, purtand semnatura reprezentantului legal al debitoarei.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine:

Creditoarea a prestat in favoarea debitoarei o serie de servicii de specialitate pentru care s-au emis facturile fiscale depuse in probatiune, facturi acceptate la plata prin semnatura.

Creanta este certa, in sensul art. 379 alin. 3 Cod procedura civila, existenta ei rezultand din facturile depuse in probatiune, lichida in sensul art. 379 alin. 4, catimea ei fiind determinata prin aceste facturi, si exigibila, deoarece, in ceea ce priveste scadenta de plata a fost stabilita prin facturi.

Fata de aceasta reglementare si inscrisurile depuse la dosar, se constata indeplinite toate aceste conditii prevazute de art. 2 alin. 1 din OUG 119/2007, pentru emiterea somatiei de plata.

Potrivit art.9 alin.1 din OUG 119/2007, sub sanctiunea decaderii, debitorul poate contesta creanta prin intampinare. Desi legal citata cu aceasta mentiune, debitoarea nu a depus intampinare, asa incat, raportat la prevederile art.7 alin. 4 din OUG 119/2007, instanta va considera aceasta ca o recunoastere a pretentiilor creditoarei.

Instanta va respinge cererea creditoarei de somare a debitoarei la plata dobanzii legale, intrucat intre parti a intervenit o intelegere cu privire la evaluarea despagubirilor  prin inserarea in cuprinsul facturilor a unei clauze penale prin care se stabileste cunatumul penalitatilor in caz de intarziere, astfel incat aceasta este opozabila ambelor parti in baza art. 969 Cod civil, creditoarea neputandu-se prevala de dispozitiile legale prin care legiuitorul a evaluat prejudiciul in cazul indeplinirii cu intarziere de catre debitor a obligatiei ce ii incumba, aceste avand caracter subsidiar si producandu-si efectele doar in situatia in care partile nu au evaluat prin acordul lor de vointa daunele interese prin stipularea unei clauze penale.

Pentru aceste motive instanta va admite cererea creditoarea cu privire la plata debitului neachitat si va respinge cererea de somare a debitoarei la plata dobanzii legale.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.