Insolventa. Achitarea integrala a creantei. Consecinte.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial  //  Niciun comentariu

Concluzia care se desprinde este aceea ca in prezent debitoarea recurenta a achitat integral creanta pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii, aceasta nu mai are alti creditori iar prezumtia starii de insolventa vadita a fost rasturnata prin depunerea extraselor de cont din care rezulta ca aceasta dispune de lichiditati si isi desfasoara in continuare activitatea.

Curtea de Apel Cluj

Decizia nr.167/R/2010


Prin Sentinta comerciala nr.3141/C/2009 pronuntata de Tribunalul Comercial Cluj, s-a respins ca neintemeiata contestatia formulata de debitoarea Z.T. impotriva cererii de deschidere a procedurii insolventei formulata de R, s-a admis cererea formulata de creditoarea R. impotriva debitoarei Z.T. si s-a dispus deschiderea procedurii insolventei impotriva debitoarei.

Judecatorul sindic a retinut ca debitoarea a emis un bilet la ordin in favoarea creditoarei reprezentand contravaloare marfa, refuzat la plata pentru lipsa totala de disponibil.

Desi debitoarea contesta facturile pentru plata carora a fost emis biletul la ordin, aceasta nu afecteza dreptul creditoarei, deoarece biletul la ordin incorporeaza un drept de creanta autonom de dreptul de creanta rezultat din facturi.

Prin „angajamentul de plata” incheiat intre parti, ulterior emiterii instrumentului de plata, s-a recunoscut debitul si o parte din penalitatile de intarziere, valoarea fiind superioara valorii inscrise in BO. Desi debitoarea s-a angajat sa plateasca aceasta suma in transe lunare, nici extrasul de cont si nici vreun alt inscris depus la dosar nu fac dovada platii vreunei transe.

Biletul la ordin se coroboreaza cu actul recognitiv de datorie, ambele acte constatand creante certe, lichide si exigibile de mai mult de 30 de zile cu un cuantum superior valorii prag. Coroborand refuzul de plata constatat cu extrasul de cont al debitoarei, care atesta creditari si debitari inferioare si o plata partiala a debitului, efectuata dupa inchiderea dezbaterilor, judecatorul sindic constata starea de insolventa a debitoarei, aceasta nefacand dovada capacitatii sale de a plati datoria scadenta de mai mult de 30 de zile catre creditoare.

Cat priveste plata partiala ulterioara inchiderii dezbaterilor, aceasta nu poate conduce la respingerea cererii pentru neintrunirea valorii prag, deoarece valoarea prag reprezinta cuantumul minim al creantei, pentru a putea fi introdusa cererea creditorului, neavand nicio semnificatie juridica o eventuala diminuare ulterioara a creantei, cu exceptia achitarii integrale. O interpretare contrara ar conferi debitoarei posibilitatea de a plati oricand o suma care sa conduca creanta la o valoare imediat inferioara valorii prag, cu consecinta respingerii cererii introductive, aspect care ar constitui un abuz de drept. Judecatorul sindic a retinut ca nu este justificata repunerea pe rol a cauzei, in conditiile in care plata partiala a creantei este lipsita de semnificatie in plan juridic, motiv pentru care a respins cererera ca neintemeiata.

Impotriva sentintei comerciale nr. 3141/C/2009, pronuntata de Tribunalul Comercial Cluj, a declarat recurs debitoarea cerand admiterea contestatiei formulate si respingerii cererii creditoarei.

In motivare se arata ca nu este in stare de insolventa in sensul definit de lege, ca societatea si-a indeplinit obligatiile fata de alti furnizorisi si a incasat sume de la alte societati , fapt probat cu inscrisurile anexate, precum si cu cele depuse la dosar.Refuzul justificat de a achita acele sume creditoarei nu poate fi asimilat starii de insolventa, existand indoiala cu privire la cantitatile de produse livrate si suma datorata. Nu se poate retine o creanta certa, lichida si exigibila. Deschiderea procedurii insolventei pentru o datorie discutabila, inferioara valorii prag este o masura grea, daunatoare pentru recurenta, salariatii acesteia si bugetul statului.

Analizand recursul, Curtea de Apel constata faptul ca creditoarea a solicitat deschiderea procedurii insolventei fata de debitoare pentru o creanta principala la care se adauga accesorii constand in penalitati de intarziere al caror cuantum urma sa-l precizeze ulterior deschiderii procedurii, creanta ce rezida din incheierea contractului de vanzare-cumparare. Din aceasta perspectiva concluzia judecatorului sindic cu privire la intrunirea conditiei valorii prag care se raporteaza la data introducerii cererii este corecta.

Ulterior pronuntarii solutiei dar inainte de declararea recursului, debitoarea achita integral cuantumul creantei pentru care creditorul a solicitat deschiderea procedurii si suplineste cu probele depuse in recurs lichiditatile de care dispune si care sunt superioare creantei invocate de creditoare motiv pentru care rastoarna prezumtia starii de insolventa vadita a acesteia.

Concluzia care se desprinde este aceea ca in prezent debitoarea recurenta a achitat integral creanta pentru care s-a solicitat deschiderea procedurii, aceasta nu mai are alti creditori iar prezumtia starii de insolventa vadita a fost rasturnata prin depunerea extraselor de cont din care rezulta ca aceasta dispune de lichiditati si isi desfasoara in continuare activitatea.

Se impune admiterea recursului iar hotararea pronuntata va fi modificata in sensul admiterii contestatiei formulate si se va respinge ca neintemeiata cererea de deschidere a procedurii de insolventa.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.