Obligatia de a face.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Refuzul de a pune la dispozitia expertului contabil documentele contabile se circumscrie abuzului de drept, astfel incat, in baza art.1073 si urm. C.civ., instanta va obliga pe parati sa predea reclamantilor actele contabile.

De asemenea va obliga pe parati sa permita reclamantilor accesul in incinta sediului societatii precum si la actele contabile ale acesteia.

Tribunalul Comercial Cluj,

Sentinta comerciala nr. 1887/2009


Prin cererea formulata si precizata, reclamantii B C, B M si B S, au solicitat, in contradictoriu cu paratii C F, T V, SC C  SRL, obligarea paratilor la predarea catre reclamanti a actelor contabile ale SC C SRL aferente anilor 2006-2007, in termen de 10 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii, permiterea accesului in incinta firmei si plata de daune-cominatorii in cuantumul maxim prevazut de lege, pana la data indeplinirii in mod efectiv a obligatiei de predare a actelor contabile. Cu cheltuieli de judecata.

In motivarea cererii, s-a aratat ca, atat reclamantii cat si paratii sunt parti in ds. nr.X, aflat pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, dosar in care s-a dispus efectuarea unui raport de expertiza contabila care sa stabileasca activul si pasivul SC C SRL, aferent anilor 2006-2007.

De la data incuviintarii expertizei, a trecut mai mult de 1 an de zile, reclamantii fiind si in prezent in imposibilitate reala si dovedita de a pune la dispozitia expertului desemnat actele necesare efectuarii expertizei.

Cu toate ca expertul a luat legatura de mai multe ori cu paratii pentru a-i fi predate actele contabile in vederea efectuarii expertizei, acestia au refuzat in mod repetat sa le predea. Se afla astfel in situatia in care expertiza nu poate fi efectuata datorita atitudinii paratilor, fapt care ii prejudiciaza pe reclamanti si are ca efect tergiversarea dosarului comercial.

Trebuie mentionat faptul ca reclamantii sunt asociati in cadrul SC C SRL, alaturi de parati, avand deci aceleasi drepturi ca si acestia, astfel ca si acestia au dreptul de a avea acces la actele  societatii.

Nici macar in situatia in care se afla in prezent, aceea de a solicita retragerea din societate, paratii nu inteleg sa permita accesul reclamantilor la actele contabile, doar pentru a ii impiedica sa isi exercite drepturile, aceasta atitudine fiind condamnabila si urmand a fi sanctionata de catre instanta de judecata prin admiterea prezentei actiuni.

In ceea ce priveste petitului 2 al actiunii, respectiv de constrangere a paratilor la realizarea obligatiei prin plata daunelor cominatorii, arata reclamantii ca acesta este admisibil, sens in care fac urmatoarele precizari: in esenta, admisibilitatea mijlocului de constrangere al daunelor-cominatorii presupune, pe de o parte, existenta unei obligatii de a face/de a nu face, intuitu personae, care incumba debitorului fie in temeiul legii, fie in temeiul unei hotarari judecatoresti irevocabile, iar pe de alta parte, neexecutarea de catre debitor, in mod voluntar, in termenul prevazut, a obligatiei.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine:

In dosarul aflat pe rolul Tribunalului Comercial Cluj, privind aceleasi parti, s-a dispus efectuarea unui raport de expertiza contabila care sa stabileasca activul si pasivul SC C SRL.

Prin adresa comunicata, expertul a invederat faptul ca nu i s-au pus la dispozitie actele contabile necesare efectuarii expertizei, astfel incat, este in imposibilitate obiectiva de a efectua lucrarea.

Refuzul de a pune la dispozitia expertului contabil a documentelor contabile se circumscrie abuzului de drept, astfel incat, in baza art. 1073 si urm. C.civ., instanta va obliga pe parati sa predea reclamantilor actele contabile ale SC C SRL aferente anilor 2006-2007.

De asemenea va obliga pe parati sa permita reclamantilor accesul in incinta sediului societatii precum si la actele contabile ale acesteia, aferente anilor 2006-2007.

Instanta admite astfel in parte actiunea formulata si precizata de reclamanti obligand pe parati sa predea reclamantilor actele contabile ale SC C SRL aferente anilor 2006-2007.

Instanta obliga de asemenea pe parati sa permita reclamantilor accesul in incinta sediului societatii precum si la actele contabile ale acesteia.

Respinge cererea privind obligarea paratilor la plata daunelor interese cominatorii, ca inadmisibila.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.