Conciliere directa. Somatie de plata.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

In ceea ce priveste procedura prealabila a concilierii directe specifica litigiilor de natura comerciala, in cadrul somatiei de plata, care este o procedura speciala si cu caracter de urgenta, nu este necesara indeplinirea procedurii prealabile, aceasta fiind incompatibila cu natura somatiei de plata.

Judecatoria Cluj-Napoca,

Sentinta civila nr.11728/2005 din 19 decembrie 2005

Prin cererea in anulare inregistrata, debitoarea SC R SRL a solicitat instantei de judecata anularea Ordonantei civile nr. 9486/2005 pronuntata de Judecatoria Cluj-Napoca, prin care aceasta a fost obligata la plata sumei de 79.792,33 RON reprezentand debit principal si penalitati de intarziere, cu cheltuieli de judecata.

In motivare, debitoarea a aratat ca nu a fost respectata procedura prealabila a concilierii prevazuta de art. 720 indice 1 C. p.c, iar pe de alta parte nu au fost respectate prevederile OG nr.5/2001 si ale Legii nr.469/2002 privind intarirea disciplinei contractuale.

In concret, au fost calculate penalitati de intarziere inainte de expirarea termenului de 30 de zile de la scadenta. Mai mult, creditoarea a solicitat calcularea de dobanzi legale, fapt netemeinic deoarece contractul incheiat intre parti nu prevede daune interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului.

In drept, cererea a fost motivata pe dispozitiile OG nr.5/2001 si art.4 din Legea nr.469/2002.

Creditoarea a depus intampinare prin care a solicitat  respingerea cererii ca neintemeiata, cu cheltuieli de judecata. Procedura somatiei de plata nu obliga creditoarea la indeplinirea procedurii concilierii, iar interpretarea data art. 4 alin. 1 din Legea nr. 469/2002 este total eronata. Dobanda legala a fost calculata conform OG nr. 9/2000.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Prin Ordonanta civila nr.9486/2005 debitoarea SC R SRL a fost somata sa plateasca creditoarei suma de 79.792,33 RON reprezentand contravaloare facturi, penalitati de intarziere, dobanda legala si cheltuieli de judecata.

Motivele invocate de debitoare prin cererea in anulare sunt nefondate, raportat la procedura speciala a somatiei de plata.

Astfel, in ceea ce priveste procedura prealabila, in cazul somatiei de plata, care este o procedura speciala si cu caracter de urgenta, nu este necesara indeplinirea procedurii prealabile a concilierii specifica litigiilor comerciale.

In plus, in ceea ce priveste penalitatile de intarziere contestate de catre debitoare, acestea au fost calculate in mod legal in conformitate cu art. 969 C. civ si prevederile contractuale exprese, acceptate de catre parti prin semnatura. Art. 4 alin. 1 din Legea nr. 469/2002 este interpretat in mod eronat de catre debitoare, deoarece din acest text legal nu rezulta ca penalitatile pentru fiecare zi de intarziere incep sa curga abia dupa 30 de zile de la data scadentei, ci doar ca pot fi cerute daca debitoarea nu si-a indeplinit obligatiile mai mult de 30 de zile de la data scadentei.

Cu privire la dobanda legala, fiind vorba despre raporturi comerciale derulate intre parti, dobanda legala curge de drept de la data scadentei conform art. 43 C. com.

Analizand cererea in anulare, instanta apreciaza ca ordonanta este legala si temeinica, fiind emisa in baza unor inscrisuri insusite prin semnatura si care consacra o creanta certa, lichida si exigibila, iar in conformitate cu art. 8 alin. 5 din OG nr. 5/2001, instanta o va respinge ca neintemeiata.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.