Furt calificat. Elemente constitutive.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept penal  //  Niciun comentariu

Fapta inculpatilor CO, BA si CR de a sustrage impreuna pe timp de noapte prin efractie si escaladare bunurile partilor vatamate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. si pedepsit de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i C pen.

Judecatoria Cluj-Napoca,

Sentinta penala nr. 103/2005 din 25 ianuarie 2005.

Prin rechizitoriul Parchetului de pe langa Judecatoria Cluj-Napoca, dosar nr.1025/P/2004 s-a dispus trimiterea in judecata in stare de arest a inculpatului CO pentru infractiunea de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1, 209 alin. 1 lit. a,g,i C.pen cu art. 41 alin. 2 si art. 75 lit. c, C.pen., a inculpatului BA pentru furt calificat prev. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i C.pen. cu art. 41 alin. 2 si art. 99 alin. 2 si art. 99 alin. 2 C.pen., precum si a inculpatului CR pentru infractiunea de furt calificat prev. de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1, lit. A, g, i cu art. 99 alin. 2 C.pen.

In esenta, in actul de sesizare a instantei se retine ca inculpatii CO si BA au savarsit pe timp de noapte si prin efractie doua acte de sustragere de la partile vatamate, iar inculpatul CR,  impreuna cu ceilalti inculpati, minor fiind, a participat la unul din actele de sustragere.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

La data de 04.02.2004 dupa orele 23.00, inculpatii CO si BA dupa o intelegere prealabila s-au deplasat pe Str. Z  din Mun.CN, unde cu ajutorul unui levier au fortat lacatul de la usa de intrare a barului apartinand SC Q SRL si din interior au sustras diferite bunuri, tigari, bauturi, etc., precum si suma de 250.000 lei cauzand un prejudiciu de 8.500.000 lei, paguba nerecuperata in timpul urmaririi penale.

In noaptea de 20.02.2004 cei trei inculpati, dupa o intelegere prealabila s-au deplasat la magazinul de pe Str. P apartinand SC BMB SRL unde inculpatul BA a spart usa de acces, dupa care au patruns in interior si au sustras tigari, deodorante, etc. in valoare de 22.000.000 lei. Partea vatamata SC B S SRL prin reprezentantul sau  MR s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 24.000.000 lei, suma ce include si valoarea stricaciunilor produse cu ocazia intrari prin efractie.

Inculpatii au recunoscut savarsirea faptelor, recunoasterea lor coroborandu-se cu celelalte probe administrate in cauza, plangerile si declaratiile partilor vatamate, proces verbal, depozitie martori.

Fapta inculpatilor CO, BA si CR de a sustrage impreuna pe timp de noapte prin efractie si escaladare bunurile amintite intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prevazuta si pedepsita de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i C pen.

Instanta va retine vinovatia inculpatilor si tinand seama de criteriile generale de individualizare a pedepselor prev. de art. 72 C.pen ii va condamna pentru infractiunea de furt calificat savarsita, astfel : pe inculpatul CO, la pedeapsa de 3 ani inchisoare, pe inculpatul BA la pedeapsa de 2 ani inchisoare, iar pe inculpatul CR la pedeapsa de 1 an si 6 luni inchisoare.

Instanta va constata ca fata de inculpatii CO si BA sunt aplicabile dispozitiile art. 41 al. 2 C.pen., ce reglementeaza infractiunea efectuata in forma continuata avand in vedere rezolutia infractionala unica, acelasi mod de operare si distanta mica de timp dintre fapte.

Instanta va constata totodata ca inculpatii BA si CR erau minori la data savarsirii faptelor, fiind astfel aplicabile dispozitiile art.99 si urmatoarele C.pen, iar inculpatului CO fiindu-i retinuta circumstanta agravanta prev. de art. 75 lit. C. C. Pen.

In ce priveste pe inculpatul CO, instanta urmeaza a face aplicarea dispozitiilor art.83 C. Pen si art.7 din Legea 543/2002 privind gratierea unor pedepse, astfel ca va revoca suspendarea conditionata a pedepsei de 1 an si 6 luni inchisoare aplicata prin sentinta penala nr.1237/2002 a Judecatoriei Cluj, pedeapsa suspendata conditionat, revocand si gratierea, astfel ca in final inculpatul va executa in regim de detentie pedeapsa rezultata de 4 ani si 6 luni inchisoare. Acestui inculpat, conform art. 71 C. Pen ii vor fi interzise pe durata executarii pedepsei drepturile prevazute de art. 64 C.pen.

Instanta apreciaza ca scopul preventiei generale si speciale poate fi atins daca inculpatii BA si CR vor executa pedeapsa in forma suspendarii conditionate prev. de art. 81 C.pen.

Potrivit art. 81 si 110 C.pen. instanta fixeaza termenul de incercare de 2 ani care se adauga cuantumului pedepselor aplicate.

Conform art.83 C. Pen. instanta atrage atentia inculpatilor a caror pedeapsa a fost suspendata conditionat asupra posibilitatii revocarii suspendarii conditionate in cazul in care in perioada termenului de incercare savarsesc o noua infractiune intentionata, fapt care ar avea ca rezultat executarea in regim de detentie atat a pedepsei din prezenta cauza cat si a pedepselor ce se vor aplica pentru infractiunea viitoare care nu se cumuleaza ci se executa separat.

De asemenea instanta va atrage atentia acestor inculpati asupra revocarii suspendarii conditionate daca in perioada termenului de incercare nu-si onoreaza obligatiile civile stabilite prin prezenta hotarare.

In ce priveste latura civila a cauzei, instanta apreciaza ca acesta este pe deplin dovedita, astfel ca urmeaza a obliga inculpatii in solidar si cu partile responsabile civilmente la plata a 8.500.000 lei despagubiri catre partea civila SC Q SRL.

Inculpatii vor fi obligati la cheltuieli judiciare catre stat, conform art. 191 C.p.p in solidar cu partile responsabile civilmente.

In baza art. 81 C.pen. suspenda conditionat pedepsele aplicate inculpatilor BA si CR.

Conform art. 82 si art. 110 C.pen fixeaza termenul de incercare de doi ani care se adauga cuantumului pedepselor aplicate astfel ca pedeapsa inculpatului BA va avea un termen total de incercare de 4 ani, iar pedeapsa inculpatului CA un termen total de incercare de 3 ani si 6 luni.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.