Ordonanta presedintiala. Actiune in evacuare.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Ordonanta presedintiala reprezinta o procedura speciala care poate fi folosita cu succes in toate situatiile necesare pentru reprimarea abuzurilor de drept. In materia raporturilor comerciale, procedurile incidente trebuie sa tina seama de specificitatea acestor raporturi, in principal de celeritate.

Urgenta in cazul concret dedus judecatii, este justificata de faptul ca, in conditiile de maxima celeritate ale raporturilor comerciale, lipsirea reclamantei de beneficiile aferente spatiului inchiriat poate produce grave prejudicii asupra performantelor sale economice.

Tribunalul Comercial Cluj

Ordonanta presedintiala nr. 1804/C/2008 din 5 august 2008.

Prin cererea de ordonanta presedintiala inregistrata, reclamanta SC T SRL a chemat-o in judecata pe parata SC E SRL, solicitand instantei sa constate ca a incetat de drept contractul de inchiriere incheiat intre parti iar pe cale de consecinta sa dispuna evacuarea paratei din imobilul situat in CN, Str. T, cu obligarea paratei la plata sumei de 500 EURO pentru fiecare zi de intarziere, cu titlu de daune cominatorii.

In fapt, reclamanta a aratat ca parata nu a achitat chiria aferenta lunilor mai si iunie 2008 si nici nu a achitat la scadenta facturile pentru utilitati, iar incepand cu data de 30.06.2008, contractul de inchiriere a incetat de drept, prin ajungere la termen.

Ulterior investirii instantei cu cererea formulata, reclamanta a depus o precizare de actiune prin care a solicitat, ca instanta de judecata sa constate in plus ca, incepand cu data de 1 iulie 2008 parata detine folosinta imobilului in mod abuziv, fara nici un titlu, iar prin actiunile intreprinse pune in pericol siguranta imobilului, echipamentele si instalatiile din acest imobil si ingradeste dreptul reclamantei de a face reparatiile necesare.

In fapt, reclamanta a aratat ca desi contractul a incetat de drept la 30 iunie 2008, parata a refuzat si refuza in continuare sa paraseasca imobilul, ingradind astfel dreptul reclamantei de a face reparatii si de a beneficia de fructele pe care imobilul le poate produce. Mai mult, parata foloseste instalatii improvizate, respectiv un generator pentru alimentarea cu energie electrica, a distrus curtea imobilului si refuza accesul pentru efectuarea reparatiilor necesare.

Parata a depus intampinare, solicitand instantei respingerea cererii de ordonanta presedintiala, in principal ca inadmisibila, iar in subsidiar ca neintemeiata.

Analizand actele si lucrarile dosarului, instanta retine urmatoarele:

Intre parti s-a incheiat un contractul de inchiriere, care si-a incetat efectele la data de 30 iunie 2008, prin ajungerea la termen, fara ca acesta sa fie prelungit prind acordul partilor, conform clauzelor contractuale. Insa, desi termenul contractual a expirat, parata nu a parasit imobilul, ocupand in continuare spatiul comercial care a facut obiectul contractului de inchiriere.

In consecinta, ulterior datei de 30.06.2008, folosirea de catre parata a spatiului comercial, in lipsa unui titlu valabil, reprezinta o manifestare de vointa cu caracter abuziv, contrara ordinii de drept. Raporturile juridice comerciale sunt caracterizate de o maxima celeritate, iar impiedicarea reclamantei de a beneficia de fructele civile ale spatiului comercial care a facut obiectul inchirierii poate avea consecinte deosebit de grave asupra activitatii comerciale a agentului economic, cu consecinte directe asupra starii de solvabilitate a societatii comerciale reclamante.

Conform art.581 alin.1 C.pr.civ., instanta va putea sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara precum si pentru inlaturarea piedicilor ce s-ar ivi cu prilejul unei executari.

In materia raporturilor locative, doctrina si practica judiciara a statuat faptul ca, desi evacuarea reprezinta o masura cu caracter definitiv, este pe deplin admisibila in masura in care folosirea unui imobil de catre persoanele care il ocupa este vadit abuziva.

Mai mult, ordonanta presedintiala reprezinta o procedura speciala care poate fi folosita cu succes in toate situatiile necesare pentru reprimarea abuzurilor de drept. In materia raporturilor comerciale, procedurile incidente trebuie sa tina seama de specificitatea acestor raporturi, in principal de celeritate. Urgenta in cazul concret dedus judecatii, este justificata de faptul ca, in conditiile de maxima celeritate ale raporturilor comerciale, lipsirea reclamantei de beneficiile aferente spatiului inchiriat poate produce grave prejudicii asupra performantelor sale economice. Atitudinea abuziva a paratei care continua folosirea spatiului comercial dupa expirarea termenului contractual, trebuie cenzurata de urgenta prin interventia instantei de judecata.

Trebuie enuntat in acest context faptul ca, desi prin cererea reconventionala depusa in dosarul de fond, parata a solicitat instituirea unui drept de retentie pana la achitarea contravalorii imbunatatirilor aduse spatiului, cuantumul acestor imbunatatiri nu a fost precizat si instanta nu a fost investita cu un petit prin care reclamanta sa fie obligata la plata contravalorii acestor imbunatatiri. Pentru toate aceste considerente instanta va admite cererea de evacuare a paratei din spatiul comercial ocupat in baza contractului de inchiriere.

Instanta va respinge ca neintemeiata cererea de constatare a incetarii de drept a contractului de inchiriere precum si cererea de obligare a paratei la plata unor daune cominatorii, deoarece prin solutionarea unor astfel de cereri se solutioneaza chiar fondul raporturilor juridice dintre parti, nefiind indeplinite conditiile de admisibilitate ale ordonantei presedintiale.

Vor fi respinse de asemenea petitele formulate prin precizarea de actiune, prin care s-a solicitat instantei sa constate faptul ca parata detine imobilul fara niciun titlu, pune in pericol siguranta imobilului, echipamentelor si instalatiilor, deoarece prin aceste cereri se solicita constatarea existentei sau inexistentei unei stari de fapt. In conditiile in care aceste cereri nu pot fi formulate in procedura de drept comun, cu atat mai mult nu pot fi formulate nici pe calea unei cereri de ordonanta presedintiala.

Lasati un comentariu

Trebuie sa fiti autentificat pentru a adauga comentariu.