Articole din "May, 2011"

Contestatie la decizia de desfacere a contractului individual de munca. Acordarea de daune morale

May 19, 2011   //   by Admin   //   Dreptul muncii  //  Niciun comentariu

Integritatea psihica a reclamantei a fost indiscutabil afectata prin masura desfacerii contractului de munca in conditii nelegale. Prin aceasta masura i s-a produs reclamantei o stare de nesiguranta, fiindu-i incalcat dreptul la stabilitatea locului de munca.

Intre atingerea adusa drepturilor personale nepatrimoniale si daunele acordate trebuie sa existe un raport de proportionalitate care trebuie sa tine cont atat de gravitatea lezarii drepturilor garantate cat si de intinderea in timp a acestora. Obligarea paratului la suportarea despagubirilor nu trebuie sa se transforme intr-o imbogatire fara justa cauza a reclamantului.

Mai mult >>

Pensia de intretinere. Modificare cuantum.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Instanta reduce pensia de intretinere stabilita in sarcina reclamantului considerand ca acest lucru se impune in concordanta cu venitul brut realizat de acesta.

Mai mult >>

Reincredintare minor. Conditii.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

In cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricareia dintre parti sau a copilului, daca acesta a implinit varsta de 14 ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.

Masura reincredintarii copiilor minori spre crestere si educare de la unul dintre parinti la celalalt poate fi dispusa ori de cate ori se stabileste ca interesele minorilor o cer, intrucat parintele in ingrijirea careia se gasesc nu le asigura conditiile necesare pentru o dezvoltare corespunzatoare sub aspect moral si afectiv sau copilul are conditii mai optime de dezvoltare si crestere la celalalt parinte care cere reincredintarea.

Mai mult >>

Anulare proces verbal de stabilire a contraventiei. Prezumtia de nevinovatie.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept contraventional  //  Niciun comentariu

Procesul verbal de contraventie nu se bucura de prezumtia relativa de legalitate, pentru ca a determina astfel sarcina probei petentului. Aceasta ii revine intimatului, care are obligatia de a face dovada vinovatiei,  a existentei faptei si a savarsirii ei de catre persoana incriminata, astfel incat probatoriul administrat sa duca la rasturnarea prezumtiei de nevinovatie ce opereaza in favoarea petentului.

Mai mult >>

Insolventa. Deschiderea procedurii.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Prezumtia instituita de art.3 alin.1 lit a) din Legea nr.85/2006 este o prezumtie legala relativa (juris tantum) care poate fi rasturnata prin administrarea unei probe contrare, cum ar fi dovada suficientei fondurilor banesti disponibile.

Mai mult >>

OUG 119/2007. Facturi semnate. Clauza penala.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial  //  Niciun comentariu

Pentru a se obtine realizarea unei creante pe calea ordonantei de plata, trebuie intrunite cumulativ trei conditii: creanta sa fie certa, lichida si exigibila, sa reprezente o obligatie de plata a unei sume de bani si sa rezulte din contracte comerciale.

Mai mult >>

Ordonanta presedintiala in materie comerciala

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

In ceea ce priveste conditiile de admisibilitate a cererii de ordonanta presedintiala Codul de procedura civila nu defineste urgenta, enumerand doar cele trei cazuri in care se putea apela la aceasta procedura.

Astfel ca in doctrina, s-a opinat, cu referire la cel de al doilea caz enumerat de art.581 alin.1 Cod proc. civ., ca exista urgenta ori de cate ori dreptul partii care reclama este amenintat ca se pierde cu totul daca aceasta parte ar recurge la procedura obisnuita de judecata sau cel putin ar suferi un prejudiciu imediat, atat de grav incat sa fie foarte greu de reparat.

Mai mult >>

OG 5/2001. Clauza compromisorie. Competenta.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Litigiul dintre parti, in prezenta clauzei compromisorii, este de competenta instantei arbitrale, cu atat mai mult cu cat prin conventia arbitrala nu au fost vizate doar anumite litigii ce se vor naste din contractul partilor, ci litigiile de orice fel decurgand din executarea prezentului contract.

Mai mult >>

Pretentii.Admitere in parte.Cheltuieli de judecata.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Referitor la cheltuielile de judecata reprezentand onorariu de avocat, acestea au fost stabilite in baza unui contract civil care nu poate fi modificat de catre instanta de judecata, astfel ca, in temeiul art. 274 Cod de procedura civila, cheltuielile urmeaza a fi suportate de catre parata care a cazut in pretentii.

Mai mult >>

Vicii ascunse cu viclenie. Conditii.

May 19, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Drept comercial  //  Niciun comentariu

Instanta a retinut ca ascunderea viciilor cu viclenie de catre vanzator presupune din partea acestuia executarea unor manopere apte sa inlature posibilitatea cumparatorului de a observa, in urma unei verificari – care trebuie sa fie suficient de atenta si cu profesionalism efectuata dat fiind, ca in speta reclamanta este comerciant – deficientele bunurilor livrate.

Or, in acest context, doar faptul ca parata nu ar fi prezentat certificatul de calitate sau ca a prezentat unul a carei valabilitate a fost contestata  de catre reclamanta, nu poate fi considerata ascundere cu viclenie a viciilor.

Mai mult >>

Pages:123»