Articole din "July, 2011"

Pensie de intretinere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

Dispozitiile art.44 C.fam. permit instantei sa modifice masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii, atunci cand s-au schimbat imprejurarile avute in vedere la stabilirea acestor masuri.

Pentru a se intampla astfel, este necesar sa fie vorba despre modificari hotaratoare ale imprejurarilor de fapt retinute initial, ceea ce nu este cazul de fata, cu atat mai mult cu cat, din extrasele de cont depuse la dosarul cauzei, a rezultat ca reclamantul detine si alte mijloace decat cele provenite din indemnizatia de somaj.

Judecatoria Cluj-Napoca

Sentinta nr. 11063 din 12 august 2009

Mai mult >>

Protectia muncii. Contraventii.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept contraventional, Dreptul muncii  //  Niciun comentariu

Potrivit art. 18 alin.1 lit.j din Legea nr.90/1996 republicata privind protectia muncii, conducerea persoanei juridice este obligata sa ia masuri pentru autorizarea exercitarii meseriilor si a profesiilor prevazute in normele de protectie a muncii.

La momentul producerii accidentului de munca persoana ce deservea motostivuitorul nu detinea autorizatie eliberata de I.S.C.I.R., decizia nr. 85/25.01.2001 eliberata de administratorul S.C. M. S. S.R.L., fiind doar un act de ordine interioara care il autoriza pe angajat sa foloseasca motostivuitorul in perimetrul halei de productie proprie.

Tribunalul Alba

Decizia  nr. 281/R/CA/2003 din 16.07.2003

Mai mult >>

Ordonanta presedintiala. Actiune in evacuare.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Ordonanta presedintiala reprezinta o procedura speciala care poate fi folosita cu succes in toate situatiile necesare pentru reprimarea abuzurilor de drept. In materia raporturilor comerciale, procedurile incidente trebuie sa tina seama de specificitatea acestor raporturi, in principal de celeritate.

Urgenta in cazul concret dedus judecatii, este justificata de faptul ca, in conditiile de maxima celeritate ale raporturilor comerciale, lipsirea reclamantei de beneficiile aferente spatiului inchiriat poate produce grave prejudicii asupra performantelor sale economice.

Tribunalul Comercial Cluj

Ordonanta presedintiala nr. 1804/C/2008 din 5 august 2008.

Mai mult >>

Atribuirea beneficiului contractului de inchiriere.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Dreptul familiei si minori  //  Niciun comentariu

In prezent niciun act normativ in vigoare nu mai prevede conditiile in care se atribuie beneficiul unui astfel de contract de inchiriere unuia dintre soti, ceea ce presupune analizarea indeplinirii conditiilor de atribuire a unei locuinte ANL.

Locuintele construite in acest regim se atribuie pe baza unor critetii si a unui punctaj intuitu personae, care se intocmeste si vizeaza persoana ce urmeaza sa devina titular al contractului de inchiriere.

Curtea de Apel Cluj

Decizie civila nr. 931 din 21 aprilie 2010

Mai mult >>

Autorizatie de construire. Aprobare tacita. Conditii.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept administrativ  //  Niciun comentariu

Pentru a fi intrunite conditiile prevazute de art.6 din OUG 27/2003 este necesar ca reclamanta sa fi depus odata cu cererea de eliberare a autorizatiei si documentatia completa, intocmita potrivit prevederilor legale care reglementeaza procedura de autorizare, iar autoritatea administratiei publice sa nu raspunda solicitantului in termenul prevazut de lege, tacerea administratiei avand intelesul unui acord tacit.

In speta, conditiile prevazute de OUG nr. 27/2003 nu sunt indeplinite deoarece paratul de rand 1 a inteles sa nu aprobe cererea reclamantei de eliberare a autorizatie de construire, decizia autoritatii publice fiind comunicata societatii reclamante.

Insasi autoritatea a fost cea care a formulat plangere penala impotriva reprezentantului societatii reclamante pentru savarsirea infractiunii prev. de art. 24 alin. 1 lit. b din Legea 50/1991 si actiune in fata instantelor de judecata pentru desfiintarea lucrarilor executate fara autorizatie de construire si readucerea imobilului la starea initiala.

Tribunalul Cluj,

Sectia mixta de contencios administrativ si fiscal, de conflicte de munca si asigurari sociale,

Sentinta nr. 413 din 16 februarie 2007

Mai mult >>

Furt calificat. Elemente constitutive.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept penal  //  Niciun comentariu

Fapta inculpatilor CO, BA si CR de a sustrage impreuna pe timp de noapte prin efractie si escaladare bunurile partilor vatamate, intruneste elementele constitutive ale infractiunii de furt calificat prev. si pedepsit de art. 208 alin. 1, art. 209 alin. 1 lit. a, g, i C pen.

Judecatoria Cluj-Napoca,

Sentinta penala nr. 103/2005 din 25 ianuarie 2005.

Mai mult >>

Executare silita. Validare poprire.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Validarea popririi asupra unui cont lipsit de disponibil banesc in mod evident nu obliga banca – tert poprit, sa efectueze plati din fonduri proprii ori sa raspunda daca debitorul urmarit isi va inchide contul si, eventual, va deschide cont la alta banca.

Curtea de Apel Cluj, Sectia comerciala si de contencios administrativ

Decizia  civila nr. 1519/2003 din 23 septembrie 2003

Mai mult >>

Conciliere directa. Somatie de plata.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

In ceea ce priveste procedura prealabila a concilierii directe specifica litigiilor de natura comerciala, in cadrul somatiei de plata, care este o procedura speciala si cu caracter de urgenta, nu este necesara indeplinirea procedurii prealabile, aceasta fiind incompatibila cu natura somatiei de plata.

Judecatoria Cluj-Napoca,

Sentinta civila nr.11728/2005 din 19 decembrie 2005

Mai mult >>

Executarea unei obligatii de a face.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept comercial  //  Niciun comentariu

Nu va putea fi autorizata reclamanta sa efectueze pe cheltuiala paratei lucrarile la imobilul in litigiu, intrucat aceasta forma alternativa de executare nu poate fi dispusa de catre instanta in conditiile in care nu se arata ce lucrari se doresc a fi facute si care este valoarea acestora.

In lipsa unei valori maxime a lucrarilor ce urmeaza a fi executate, in conditiile in care cererea ar fi admisa, reclamanta ar putea sa solicite executarea unor lucrari deosebit de impovaratoare pentru parata si al caror cost nu s-ar justifica in totalitate fata de ceea ce partile au cazut de acord initial.

Tribunalul Comercial Cluj

Sentinta comerciala nr. 5753/C/2006 din 20 noiembrie 2006.

Mai mult >>

Ordonanta presedintiala. Actiune in evacuare.

Jul 4, 2011   //   by Admin   //   Drept civil, Drept procesual civil  //  Niciun comentariu

Instanta poate sa ordone masuri vremelnice in cazuri grabnice, pentru pastrarea unui drept care s-ar pagubi prin intarziere, sau pentru prevenirea unei pagube iminente si care nu s-ar putea repara.

Din probatoriul administrat, instanta apreciaza ca reclamanta a facut dovada urgentei in luarea masurii evacuarii paratului pe cale de ordonanta presedintiala, deoarece aceasta este in imposibilitate de a convietui cu paratul in acelasi imobil, datorita comportamentului agresiv al acestuia. De altfel, reclamanta nu poate fi obligata a tolera comportamentul agresiv al paratului atata vreme cat acesta nici macar nu detine un titlu locativ valabil asupra apartamentului.

Judecatoria Cluj-Napoca,

Ordonanta presedintiala nr. 13963 din 12 decembrie 2008

Mai mult >>

Pages:12»